tisdag 2 februari 2010

Tisdag 2 februari. Bostadspolitik. Personaldag. Motionsbehandling.

Bostadspolitiken är viktigt för alla hyresgäster. Idag offentliggjordes oppositionens bostadspolitiska program. En spännande läsning för de som är intresserade av hyresrätten och dess framtid. Bland annat citat:
” Det mer långsiktiga målet är att 40000 bostäder per år ska påbörjas från och med 2016. En majoritet av dessa bostäder ska vara hyresrätter. Och redan nästa år ska antalet påbörjade hyresrätter fördubblas. För att detta ska vara möjligt kommer en rödgrön regering att införa ett nytt investeringsstöd med krav på låg energiförbrukning och ”rimliga hyror”.
Läs mer i SvD: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/rodgrona-storsatsar-pa-hyresratt_4196385.svd

I dag var regionkontoret stängt
för personalkonferens. Ett digert men informativt och engagerande program. Hemlöshet bostadspolitik kommande kampanj och fyra olika tuffa frågeställningar avhandlades under dagen. Jag hade förmånen att få reflektera runt den bostadspolitiska debatt som ägde rum före lunch med representanter för M Fp S V.

En för alla stor fråga var ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter men bostadsbristen ungas boende nyproduktionen av hyresrätter Järvalyftet och finansieringen av upprustningen i miljonprogrammen var andra frågor som belystes. Det var inte många frågor där det fanns en enighet i debattpanelen.

Ansvar och roller är viktigt
för oss alla. Vikten av tydliga mandat belyses med jämna mellanrum och i olika forum. Med jämna mellanrum aktualiseras rågången mellan vald och betald och hur viktigt det är med ömsesidig respekt och tillit för varandras arbete. På förmiddagen hade jag ett samtal med en föreningsaktiv medlem som visade att vi har kommit långt i vårt arbete med dessa frågor.
Under kvällen träffades de i regionstyrelsen som är ansvariga för behandlingen av motioner som berör förhandlingar och förhandlingsenheten. Vi var eniga om att i svaren vara tydliga och i största möjliga utsträckning bifalla motionärerna men också vara tydliga i vårt motiv till att tillstyrka eller avstyrka.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vem blir aktuell för lägenhet i allmännyttan ?

Via bostadskön ? Den vita sidan av saken

kanske svart-förmedlingen av allmännyttan överstiger den vita.

Jag tror det.

Hur allmännyttig är den då ?

SVEBO etc har ju nollkoll på vem som bor var.
Om folk tar och hyr ut/säljer sin allmännytta hur bra är den då

betala med pengar eller 20års kötid

vad är så värdefullt i detta ?