fredag 22 januari 2010

Fredag 22 januari. Ockerhyror SvD. Politikermöten. Katarina Bangata.

I dagens Svenska Dagbladet är det en artikel om ockerhyror. I tidningen skriver man om exempel på 10 000 kronor i månaden för en etta på 27 kvadratmeter på Södermalm eller drygt 15 000 kronor för 50 kvadrat i Gamla Stan.
Den överhettade bostadsmarknade i Stockholm gör att fler och fler andrahandsuthyrare i vår region gör sig en extra slant på att hyra ut sina lägenheter i andera hand. Läs mer i Svenska Dagbladet klicka på länken:
http://www.svd.se/naringsliv/bostad/ockerhyror-i-andra-hand-allt-vanligare_4120949.svd

Under dagen riggar jag fem olika möten med politiker V S Mp Fp och M. Bostadsfrågan måste upp på agendan och då inte bara ombildningsfrågan även om den är het i vår region just nu. Det är viktigt att vi pratar med alla politiska partier om våra frågor. Vi hävdar vår partipolitiska obundenhet men det är då viktigt att vi också jobbar politiskt så i vårt opinionsarbete.

Några hyresgäster som bor på Katarina Bangata på Södermalm i Stockholm har lagt ner mycket energi på att granska en köpstämma i kvarteret som gällde ombildning av hyresrätter till bostadsrätter. Idag kom de till regionkontoret och träffade en av våra duktiga jurister och berättade/informerade om hur det var i kvarteret och vad de upplevde. Jag passade på att tillsammans med PO Brogren delta på mötet och lyssna på vad hyresgästerna hade att berätta.

I ett annat kvarter på Södermalm hörde en hyresgäst av sig under eftermiddagen. Hyresgästen hade fått ett fyrasidigt mycket obehagligt brev. Självklart skall vi försöka ge hyresgästen stöd och trygghet. På måndag kommer vi joba vidare med det.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ombildningar - Hyresgästföreningens stora fråga.

Panik i leden på grund av medlemmar som flyr? Jajamensan!

Ordförande Persson sa...

Precis Terje! En "äverhettning" och bostadsbrist som ni byggt upp genom att hålla nere hyrorna

* Ingen vill bygga hyresrätter för att det inte finns pengar att tjäna

och

* alla har råd att ha och behålla sin lägenhet i innerstaden. För att de kan hyra ut den i andra hand utan risk.

Grattis! Det Hyresgästföreningens bidrag till bostadssituationen.

Anonym sa...

ÄNTLIGEN!!!

Folk som förstår hur vi privatvärdar stångas mot HGF och de otydliga regler som omgärdar hyresrätten. Att HGF förstör denna boendeform verkar det vara fler som förstår. Jag själv ryggar bakåt då jag läser Terjes inlägg om ett nytt miljonprogram. Jag ber om ursäkt Terje men om du hyllar denna byggnadstyp så har du inte mycket kunskap.

Nej skall vi bygga hyresrätter för framtiden krävs det mycket mer än ett nytt miljonprogram. Att bygga efter BBR´s krav och regler kräver pengar och tid. Att kommuner skall kunna bygga bort bostadsbristen i stockolm är löjligt.

Privat värd stockholm.

Anonym sa...

Ja, några kanske lämnar hgf pga ombildningar, men jag vet också att många går med pga ombildningar. själv gjorde jag det av den anledningen och vet en granne som också gjorde det.
Är man besviken på hgf agerande är det kanske dags att själv bli en aktiv medlem? Tar man inte själv kontakt med dom så får man ingen hjälp men tar du första steget själv brukar det gå bra.
Sen är det klart att det kan vara tungrott ibland, att det tar tid..

Terje sa...

Hej Privatvärd
Vadå nytt miljonprogram?
Utveckla gärna.
Terje

Anonym sa...

Idag träffade jag en pensionerad fastighetsägare och byggare. Det var intressant och spännande att höra hur de som byggde miljonprogammet och de centrumanläggningar som finns i anslutning till dessa resonerade och funderade. Det fanns ett intresse för samhällsbyggande och bostadsförsörjningen.
En vilja att bygga bra bostäder till rimliga kostnader och därmed rimliga hyror. Helt klart fanns det också en vilja att tjäna pengar men också en glädje över det som producerades. Med jämna mellanrum försöker jag skapa tillfällen att få lyssna och ställa frågor till den tidigare generationen fastighetsägare och byggmästare.
Jag tror att den nuvarande generationen av dessa har en hel del att lära och ta intryk av den äldre generationen.
Allt var inte bättre förr men det finns en hel del erfarenhet och klokskap att ta vara på.

Inom folkpartiet har man haft en debatt om att riva miljonprogramet för att bygga nyare bättre fastigheter. Projektet miljonprogrammet är undermåligt byggt har mycket höga energikostnader. Att unga skulle lära av äldre är en uppfattning som jag tror att du delar med många i din ålder, men den som inte försöker lära sig av allt och alla anser jag vara rätt insnöad.

Förövrig anser jag och många andra att HGF ansvarar för bostadsbristen och minskningen av antalet hyresrätter.

Privat värd.