Hyresförhandlingarna för 2010 klara med Micasa
Nu är hyrorna 2010 klara för hyresgästerna hos bolaget Micasa. Micasa hade yrkat på 4,5 procent från 1 januari 2010. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen har parterna nu kommit överens om en hyreshöjning med 1,99 procent från 1 april 2010, vilket på årsbasis motsvarar 1,5 procent.
Eftersom Micasa är ett bolag med främst äldre boende kände Hyresgästföreningen att det var viktigt att försöka hålla en hyreshöjning på så låg nivå som möjligt. Pensionärerna är en hårt drabbad grupp till följd av att pensionerna inte ökar i takt med samhällets allmänna kostnadsutveckling vilket medför att många av Micasas hyresgäster varje år får lite mindre kvar i plånboken. Bra jobbat av förhandlingsledaren Sara Kristensson.
Inleder dagen med ett att skriva reseräkning eftersom året börjar lida mot slutet. Vktigt att få in kvitton o reseräkning före årsskiftet. Inte min starka sida att redovisa utgifter måste lära mig att göra det mer regelbundet.
Arbetslunch med regionchefen. Vi har en hel del att prata om bland annat kommande fullmäktige, bostadspolitiska plattformen, pågående förhandlingar med Stockholmsföretagen och Stockholmsmodellen. Stockholmsmodellen är nog det viktigaste arbetet just nu utöver de årliga och just nu pågående förhandlingarna.
Under dagen hör Tv4 av sig och vill göra ett inslag. Vi avtalar tid på måndag fm. i ett bostadsområde i Söderort. Om jag får välja så föredrar jag att möta media ute på plats i bostadsområde med människor, liv och rörelse.
Dagen avslutas med ett längre samtal över en kopp kaffe med en reporter och skribent som jag sätter värde på att få byta tankar och förnuft med. Alltid viktigt att med jämna mellanrum prata med någon som kan frågorna men inte är inne i organisationen utan hyggligt objektiv.
Under helgen tar jag bloggpaus och återkommer på måndag 21 december.
Trevlig helg
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Hyresgästföreningen (och Terje Gunnarsson) är för roliga.
En hyreshöjning med 1,5 procent basuneras ut som tidernas seger.
Konsumentprisindex sjunker, men hyrorna stiger...
Klart att hyresvärdarna går ut hårt och kräver höga påslag för de vet att Hyresgästföreningen tror att de vunnit när hyresvärdarna ger med sig lite trots att egentligen priset för boendet stiger mer än övriga varor och tjänster...
Faktum är att hushåll som bor i hyresrätt lägger större del av sin inkomst på boendet än hushåll som bor i exempelvis bostadsrätt. För hyresrätt är siffran 27,6 procent, för bostadsrätt är siffran 21,3 (alla fakta är hämtade från Statistiska Centralbyrån).
Om jag förstått dina svar om Stockholmsmodellen rätt så har ni ingen aning om vad den kommer att innebära ekonomiskt för hyresgästerna.
Men om den slår (för) hårt mot vissa områden som exempelvis innerstaden eller områden nära innerstaden - finns det möjlighet för Hyresgästerföreningen att backa ur avtalet eller sitt vi hyresgäster (och ni i Hyresgästföreningen) fast i avtalet nu?
/Röda Rosen
Hej Röda Rosen.
Det finns inget avtal det finns en modell för hur hyresuttaget skall fördelas dvs vilka parametrar som skall styra fördelningen av hyresuttaget (totala summan som bolaget får i hyresintäckt).
Hur stort hyresuttaget skall vara förhandlas precis som tidigare. Både hyresuttaget och fördelningen är en förhandlingsfråga som sköts av våra förhandlingsdelegationer som består av förtroendevalda medlemmar.
Vh
Terje
Finns det möjlighet för Hyresgästerföreningen att backa ur Stockholmsmodellen eller sitter vi hyresgäster (och ni i Hyresgästföreningen) fast i den nu även om det skulle visa sig att den slår hårt mot vissa områden?
/Röda Rosen
Hyresgästföreningen består av rödnosade rättshaverister.
Skicka en kommentar