onsdag 7 oktober 2009

Odell gör utspel !!!!!!!!!! Kommande kampanj. Ombildningsfrågor.

Regeringen utlovar förändringar på hyresmarknaden
2009-10-07 12:16
Regeringen kommer att lägga fram en proposition om allmännyttans framtid i mars nästa år. Det berättade kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell när han i dag talade på Fastighetsägarnas Kongress i Stockholm. Det kommer bland annat att innebära att de kommunala bostadsföretagens hyresnormerande roll tas bort.
Odell sa också att regeringen ska se över hyersförhandlingslagen så att den s k Malmömodellen för hyressättning kan genomföras i hela landet. Den innebär att hyrorna tar hänsyn till hyresgästernas värderingar av en lägenhets egenskaper. Modellen har lett till att det i Malmö kan vara ca 40 procent billigare att bo i ett område som är mindre efterfrågat, än i ett område som har hög attraktivitet. Motsvarande skillnad för Storstockholm är endast 17 procent.
Mats Odell hoppades att de föreslagna förändringarna på hyresmarknaden ska beslutas av riksdagen under innevarande mandatperiod och träda i kraft den 1 januari 2011.
Från Fastighetsägarnas sida välkomnar man ministerns förslag.
- Nu gäller det för Odell att få ihop de sista pusselbitarna och bygga en modell som ger oss hållbara förutsättningar. Då kan fastighetsägarna fortsätta att bidra till en bra samhällsutveckling, säger Fastighetsägarna Sveriges vd Reinhold Lennebo.
-------------------------------------
Under dagen har vi resonemang om kommande kampanj Bygg om Bygg nytt Bygg här. Under den kommande verksamhetskonferensen och därpå följande ordförandekonferens skall vi prata en hel del bostadspolitik och kampanjarbete. Resonemanget utgår ifrån vilket stöd föreningarna vill och behöver ha utifrån föreningarnas värderingar.

Vi träffas några stycken och beslutar hur vi skall organisera det fortsatta arbetet med att bevara hyresrätten. Bra möte med kloka tankar.

Under kvällen fortsatte resonemang med bostadspolitik och bevara hyresrätten i centrum. Många funderingar och tankar dyker upp en del reder vi ut andra lägger vi på framtiden.
Skriver en rekordtidig blogg. Skall upp tidigt imorgon första mötet 08.00 på regionkontoret.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Högst efterfrågan = högst hyra.

Då har vi marknadshyror inom kort då. Hyresgästföreningen kan gå och gömma sig i så fall.

Allt snack om att Stockholmsmodellen inte ska innebära så stora skillnader är nonsens. Nu är ni på väg att se facit! Undrar hur många ni lurat...

Fastighetsägarna skrattar hela vägen till banken. HGF står där med lång näsa när missnöjda medlemmar lämnar dem en efter en...

Anonym sa...

Det låter som om politikerna nu kommer att försöka möta oss fastighets ägare för att få en lösning på bostadsbristerna i stockolm! Jag som privat värd välkommnar naturligt vis detta. Vi får hoppas att det nu inom snar framtid kan byggas för framtiden och att människor i vår huvudstad kan få tak över huvudet även om inte detta är HGF´s vilja. Privat värd i stockholm

Anonym sa...

Märkligt agerande av HGF att prioritera att bråka med bostadsrättsföreningar när den stora massan av era medlemmar blir lidande på grund av att HGF skriver kassa avtal och är dåliga på att lobba för bra villkor för hyresgäster (fastighetsägarna pratade med Odell, HGF väljer att bråka med brf).

Som medlem blir man mörkrädd över hur ni använder våra medlemsavgifter.

/Hyresgästen

Terje sa...

Hej Anonym
Vi prioriterar inte att bråka med bostadsrättsföreningar. Tvärtom är det en mycket liten del av vår verksamhet att jobba med att försöka bevara hyresrätten i områden där det finn risk för ombildning till bostadsrätter. Många medlemmar ropar efter mer hjälp i de områdena.
Vi ligger myckt bra till när vi jämför oss med öviga Sverige och förhandlingresultaten.
Vi har en ständigt pågående dialog med politiker på lokal regional och riksnivån.
Du kan var trygg i att vi är måna om att medlemsavgifterna går till den verksamhet som medlemmarna prioriterar.
Vh
Terje

Anonym sa...

Oj oj oj ni skulle bara veta hur HGF använder edra medel! Jag som privat värd har många gånger ifrågasatt HGF´s agerande i ärenden rörande hyresrättens framtid. Till mångt och mycket handlar HGF´s agerande i mina ögon om att bråka med människor som är av en annan uppfattning på ett i många fall rättsvidrigt sätt. Naturligtvis finns det inom detta område röt ägg som inte borde få driva verksamhet MEN faktum kvarstår det är klart brist på hyresrätter och fastigheter säljs ut. För att detta område skall överleva och finnas kvar måste det bli en hyressättning där privata värdar och staten spelar på samma plan. Fjärrvärme priset skilljersig mellan privata fastighets ägare och kommunalabolag på uppemot 60%. Terjes kommentar på detta är JASSÅ? Detta tycker jag klart visar på hans intresse gällande hyresrätten fortsatta befinnande. Hoppas att detta inte sållas bort PRivat värd i stockholm.

Terje sa...

Hej du anonyme privatvärd.
Vad du får det ifrån att jag säger jasså vet jag inte det får du gärna förklara.
Om du var lite påläst skulle du komma ihåg att jag gjort utspel gentemot kommunala taxor tillsammans med adra aktörer på bostadsmarknaden.
Jag tycker du verkar mer intresserad av att hacka på hyresgästföreningen och tidvis mig än en saklig debatt.
Terje

Anonym sa...

Hej T. Nja du uttryckte dig inte precis så. Din kommentar på den 21 september var " Låter hårresande " vilket jag naturligtvis ber om ursäkt för. Men ditt genuina intresse för hyresrättten framtid går tyvärr i mina ögon ej att ta miste på. Om man räknar på en fastighet gällande fjärrvärme priset som är 1500 kvm så innebär skillnaden årsvis cirka 200 000 kr FÖR EN FASTIGHET. Att påstå att detta är rättvisa är utöver mitt förstånd! Det är ju 6 badrumsreoveringar! Allt detta går ut över hyresgästerna genom sämre boende kvalitet.

Nej du Terje systemet som hyrorna sätts på i stockholm är felaktigt och skeft i grunden! 4 % ökning av hyresrätten sedan 90 talar sitt tydliga språk, jag tror att den siffran går över i minus inom några år. HGF är en av två parter i förhandlingen där privata värdar ej ens har talan! Min klara ståndpunkt är att ni ansvarar denna utveckling.

Förövrigt ser jag det som att jag har skrivit många insändare på denna blogg och att det faktiskt är du som väljer att inte svara!

Privat värd i stockholm

Anonym sa...

Nja, din kommentar den 21 sep var inte "Jasså" utan "Låter hårresande", så jag får väl be om ursäkt då. Ditt intresse och engagemang för bevarande av hyresrätten går dock ej att ta misste på det är i mina ögon obefinntligt.

Om man tar ett litet exempel på hur hårt det slår att en privat värd betalar tre gånger så mycket för fjärrvärmen blir det som följer. I en fastighet på 1500 kvm blir skillnaden mellan privat och allmänyttan 200 000 kr på ett år. Det motsvarar ca 6 st badrumsrenoveringar! Att detta system med hyresättning skulle vara rättvist är utöver min intelligens. Men du får naturligtvis uppslysa mig. Dessa skillnader går i förlängningen ut över våra hyresgäster med sämre standard som följd.

HGF är en av de två parter som varje år förhandlar om hyressättningen, den andra är de som har dessa mycket låga uppvärmnings kostnader nämligen allmänyttan, privata värdar får inet ens var närvarande!

Hyresrätten har i stockholm ökat med 4 %, jag är säker på att den siffran snart går över i minus vilket ni på HGF ansvarar för eftersom ni är med i förhandlingen. Så snälla Terje kom inte och säj att ni försvarar hyresrätten det är lögn!

Till sist så är det så att jag har vid ett flertal tillfällen lagt in frågeställningar på denna blogg som du har avböjt att svara eller svarat i stil med "Låter hårresande" Jag har och fortsätter att försöka skapa en dialog de som läser denna blogg kan själva se detta.

Nu väntar jag med spänning på ditt svar gällande rättvisan i hyressättnings systemet i stockholm

Privat värd.

Anonym sa...

Herregud!
6 stycken badrumsrenoveringar för 200.000!
Då har ni fastighetsägare också ett bra badrumsavtal att luta er mot,eller hur?
Många näringsidkare skulle göra vågen för mindre!

Anonym sa...

Nu tar du gruvligt fel! kostnaden för att renovera 6 badrum är 200 000 Kr lågt räknat! hyreshöjningen för det samma är 500 kr / badrum dvs 3000 kr / månad totalt blir detta en återbetalningstid på 6 år!

Inte undra på att vi väntar med att renovera! med tanke på att livslängden på badrum räknas till 20 år!

Privat värd!

Anonym sa...

Hyresrättsföreningen har vid flertal hyresförhandlingar, låtit dom som bor i 50-talshus och ännu äldre hus låtit oss få den högsta hyreshöjningen. Med den motivering att vi bor så billigt. Jag betalar efter stambytet 5900/m och har en inkomst på 10000/m. Vore bra om ni kunde ta hänsyn till låginkostintagae också. Och inte basera hyressättningen efter en industriarbetares lön, för dom tjänar bra jämfört med en låginkosttagare. Att ni förhandlade bort det underhållsavtalet hos oss som bor i Svenska Bostäder, mot att ni sänkte hyran ca 60 kr/m. Vi fick tidigare också en rabatt om vi renoverade själv. Mot ett flummigt avtal där värden kan välja själv när det behöver renoveras. Det gjorde att jag fick nog och sa upp mitt medlemskap hos hyresgästföreningen. Ni har också förhandlat bort underhållet hos Stockholmshem, som nu har ett ännu sämre avtalen än Svenska Bostäder. Det är bara Familjebostäder som har kvar ett bra underhållsavtal.

Susanne