tisdag 1 september 2009

Tisdag 21 september. Bostadspolitik. Kampanj. DN. Stambyte. Södertälje.

Bygg om. Bygg nytt. Bygg här.
Det är troligen temat för kommande bostadspolitiska kampanj och påverkansarbete i vår region. Givetvis måste dessa teman anpassas utifrån varje förenings och kommuns förutsättningar. Alla teman faller enligt min mening väl in i de uppdrag vi har från hyresgäster och blivande hyresgäster.

80 åring bär 12.000 liter vatten.
Idag träffade jag och PO Brogren Dagens Nyheter rörande ett stambyte i Söderort. En av våra medlemmar har varit utan vatten, avlopp och värme sedan början på april. Fullständigt häpnadsväckande hänsunslöshet gentemot hyresgästen. Vi företräder medlemman och håller givetvis på att öka trycket på hyresvärden.
Har du någon gång funderat på hur många hinkar vatten du gör av med per person och dygn. Det har den här åldrige hyresgästen gjort det är mella fyra och fem hinkar per dag i fem månader.
Räkna på det 5 hinkar x 30 dagar x 5 månader= 750 hinkar med ca 8 liter per hink.
1 liter vatten väger ca 1 kg viket gör 750 hinkar x 8kilo= 6.000 kilo eller 6 ton vatten
har den mer än 80 årige hyresgästen burit in i lägenheten.
Samma mäng bärs ut till det gemensamma avloppet i trappan. 6.000 liter vatten in och ut blir 12.000 liter vatten eller ca 12.000 kilo eller 12 ton vatten och hyresgästen fortsäter bära vatten.

Under kvällen är jag i Södertälje och träffar förtroendevalda i Södertäljeföreningen och en Lokal Hyresgästförening samt ett gäng arbetsglada men aningen missförstådda ungdomar. När vi avslutar vårt samtal har vi hittat en framkomlig väg som kommer att gynna alla hyregäster i området. En trevlig kväll men engagerade människor i ett bostadsområde med viss medial focus.

Idag har Joel varit på IKEA och handlat möbler. Stor säng skrivbord husgeråd av alla de slag och en del annat som man måååste ha. Roligt att se och höra hur en ung herre tänker och funderar så kloka tankar. En klokhet som vi vuxna ofta tror att ungdomar saknar. Ge dem chansen att visa och bli överraskad.

Imorgon skall jag vara flyttgubbe större delen av dagen. Kör igång med bärandet klockan 08.00 så det gäller att få en natts god sömn.

Inga kommentarer: