torsdag 11 juni 2009

Onsdagen 10/6 Ombildning.

Under en lång tid har ombildningarna i regionen varit ständigt återkommande ämne i mitt bloggande. Jag tänker ofta på att det gäller att inte gasa att vara återhållsam att inte bidra till att oenighet och osämja uppstår mellan hyresgäster i bostadsområdena. Samtidigt blir det fler och fler tokerier i och med att slutdatum för ombildningsstämma närmar sig.
Idag har jag fått samtal från en mängd hyresgäster i ett område i södra Stockholm. I området har delats ut ett informationsblad som innehåller löstryckta citat från samtal jag haft med BRF i området jag är omnämnd med namn och telefonnr. och det är väl ok.
Det hade varit trivsamt om jag informerats om förfarandet. Informationen är i mina ögon ämnad att misskreditera en anställd på Hyresgästföreningen inför kommande BRF stämma imorgon då det skall röstas om köp eller inte.
Jag kommer givetvis skriftligt på ett vänligt och informativt sätt informera hyresgästerna under morgondagen och tillrättalägga en del felaktigheter.
Tilläggas kan att ett par av de uppretade hyresgästerna tackade för att vi informerat och är aktiva för att bevara hyresrätten och har gått med i Hyresgästföreningen tack vare det arbetet.

Idag har det varit informationsmöten på fler håll i regionen rörande just ombildningsfrågor. I till exempeel Vällingby kom det 120 personer till ett utomhusmöte (lokalen dubbelbokad) I Bagarmossen ett 50 tal. Informationsbehovet verkar vara omättligt just nu och då är et extra viktigt att vi är duktiga företrädare för Hyresrätten och Hyresgästföreningen.

I ett annat område har vi troligen fått prov på kreativitet utöver det tillåtna. Inbjudan till ett informationsmöte inför en kommande ombildningsstämma delades ut en kväll härförleden. Närmare bestämt över 100 postfack lades inbjudan i. Till mötet kom 10 personer varav 2 fått inbjudan i sina postfack, de andra hade inte fått någon inbjudan i postfacket trots att de som delade ut inbjudan är bergsäkra på att de stoppat i alla postfack. Enligt alla inblandade finns ingen annan förklaring än att något pillat ut inbjudningarna ur postfacken.

Nog vore det en välgärning om ansvariga politiker skull slå stopp på allt som heter ombildning och istället lägga allt krut på att producera mer bostäder.

7 kommentarer:

Ingabritt Billström sa...

"Nog vore det en välgärning om ansvariga politiker skulle slå stopp på allt som heter ombildning och istället lägga allt krut på att producera mer bostäder."

Där sa du ett sanningens ord.
Vi som bor på Skarpnäcksfältet är översköljda med Bostadsrätter, för det är det enda som byggs här. Dessutom har vi en hel hop med Ombildningsivrare som grasserar i byn och förpestar tillvaron för oss som vill fortsätta med att bo i en hyreslägenhet.

Tänk om de, Ombildningsivrarna alltså, la hela sin energi på att påverka politikerna så att den planerade sim- och sporthallen äntligen kommer till stånd och byggs här på Skarpnäcksfältet.

Kostnaden för ett sådant bygge är inte en kostnad egentligen, utan en investering.
En investering i alla barn och ungdomar som behöver någonstans att göra av med sin energi, istället för att dra runt i byn och ställa till med oreda.

Anonym sa...

Även om jag också är för hyresrätten och hoppas på nej vid köpstämma så kan jag inte säga att de förpestar min tillvaro -lite väl starkt uttryckt. Kan dock bli irriterad över vissa lappar...Men visst snurrar tankarna och lite orolig är jag också.
Vet också att det finns nån enstaka ombildningsivrare som engagerat sig för barnen..
Men jag håller med Terje i slutordet där; tänk om politikerna kunde tänka till angående detta. För jag har läst och hört alltför mycket om där det inte går rätt till.Vi borde ju värna om dom hyresrätter som trots allt finns idag.

Anonym sa...

Du har ju rätt i det med energi och engagemang -om man vill kan man ju engagera sig i sitt boende och närmiljö ändå;även om det inte blir ombildning tex.

Anonym sa...

Ni tycks ju anse att människors fria vilja är fel. Om man vill ombilda så kan man väl få göra det. Man är väl ingen ivrare för det? i min värld är det ni hyresgästföreningshuliganer som är ivriga och fördömande mot allt som inte är inom ramen för socialism.

anna sa...

Till anonym kl 19.58: vet j vad du menar med sista meningen ang socialism -jag röstade borgerligt men är emot ombildning -behöver ej vara politiskt bundet. Värnar hyresrätten.

Människors fria vilja är viktig, ja absolut. Men jag tex har aktivt valt att bo i hyresrätt i allmännyttan. Om ombildningar skulle gå demokratiskt till och inte stressa fram beslut tex så skulle jag kanske tycka det var okej.Det har ju varit många insändare i lokaltidningar i vår ang just detta och sök på nätet olika bloggar så ser du hur het debatten är. För mig är det viktigt att man har öppna och repektfulla debatter innan en köpstämma och att man har ekonomisk plan i god tid mm.Och tyvärr är det sällan så. Och att man tänker igenom vilka konsekvenser det kan få för ens boende oavsett om man röstar ja el nej. Sen får hyresgäster ofta höra fr ivrare att du får ju hyra ändå.. och sen vill de samla in fullmakter snabbast möjligt innan man kanske ens hunit ta reda på fakta. Sen borde man även respektera det beslut som blir på en stämma. Känner till fall där det blivit nej men där de kallar till ytterligare stämmor. Varför? de hade ju inte gjort det om det blivit ja. Så visst finns det fog för ordet ivrare.(självklart som det finns undantag också som kan respektera annan åsikt.)
Nej, enligt min uppfattning så sker ombildningar på för lösa boliner och oavsett vilken sida(ja el nej) som vinner så finns det alltid en grupp besvikna människor.
Inget fel på bostadsrätter men det byggs rätt många och vill man inte bo i innerstan så finns det likvärdiga priser i förorter som i ombildningsfastigheter. Och sen skulle jag känna mig tryggare att hyra i en redan etablerad brf om jag skulle hyra av en brf. Osäker ibland på kan dessa människor driva en förening.Vad har de för kunskaper etc.

Anonym sa...

Det som alla missar i denna disskusion är ju att HGF till stor del ansvarar för denna utveckling!

Förhandlingarna har gjort att det inte lönar sig att förvalta hyresrätten DET är anledningen till att ombildningar nu sker i allt högre takt.

Att HGF och Terje nu går ut och försöker påverka kommunpolitiker och få dessa att bygga visar på inkompetens, jag ber om ursäkt men har ni missat att kommunerna går back ekonomiskt och nu börjar sparka personal? Menar du Terje att kommunerna skall sparka fler för att kunna bygga hyresrätter?

Utvecklingen är så uppenbar, lägre hyror färre hyresrätter, högre hyror ger fler hyresrätter.

Terje sa...

Hej Du Anonyme.
Har du missat att det är de kommunala bostadsbolagen som politikerna styr över?
Bolag som är rika och har råd att bygga.
Du vet väl att vi har möjlighet att förhandla och sätta hyror utifrån produktionskostnad samt presumer dessa hyror?
Vh
Terje