onsdag 24 juni 2009

Onsdag 24/6 Agenda 2016. Informationsmöte Skarpnäck. Debattartikel. Upprustning.

Jag har problem med datorn så jag skriver dagens blogg imorgon torsdag. Ber om överseende och hälsar dig välkommen åter i morgon torsdag på fm.
Nu fungerar allt igen datorn har kontakt. Onsdagen var en dag fylld av samtal rörande förhandlngar och då främs renoveringar och upprustning. Jag många gånger beskrivit hur svåra de frågorna är för berörda hyresgäster.

Jobbigt med boendet när stambyten och annat lortigt störande och inskränkande på utrymmen pågår. Ibland klarar det sig med några veckor och ibland kan det dra ut på tiden och hålla på i flera år. Extra besvärligt blir det för hyresgäster och förhandlare när hyrorna inte är färdigförhandlade före start utan skall förhandlas klart efter att allt arbete är utfört.

Ibland får hyresgäster en preliminär hyra fram tills allt är klart och det innebär förstås en osäkerhet som ingen vill ha. Kort sagt det behövs en bättre lagstiftning för att tillvarata hyresgästernas intressen vi upprustningar och ombyggnationer.


Arbetet med Agenda 2016 vår framtid pågår löpande. Nu skickas information ut till föreningar och lokala föreningar angående dialogen som måste till för att få in synpunkter. Jag har skrivit till alla föreningsorföranden och igår skickades en liten påminnelse ut till de som ännu inte hört av sig med synpunkter.


Själv skrev jag en uppmaning till alla medlemmar som skall vara med i nästa nummer av tidningen Hem och Hyra. Bra med en medlemstidning som når alla.


Under kvällen var jag på ett informationsmöte rörande ombildning i Skarpnäck. Ett område som redan har blandade boendeformer s något behov av ombildning utifrån de motiven finns inte. Den lokala föreningen hade ordnat ett bra möte fika och bullar som bidrog till ett gott klimat när debatten satte igång för debatt blev det.

Ca. hälften av deltagarna på mötet ville ombilda däribland orförande i bostadsrättsföreningen. Många olika skäl för ombildning lyftes fram men egentligen höll inga när vi debatterade fram och tillbaka. Till slut kom det fram att det handlade i grungf och botten om att tjäna pengar att köpa något i det här fallet bostäder under marknaspriset.

Vinsten skulle komma att bli minst tre till femhundra tusen. Fullmaktsinsamling pågår för fullt i kvarteret och det görs enbart för att alla skall få chansen att rösta ja. Insamlingen sker via prsonliga besök hos alla hyresgäster. Jag medande på att skall de boende ta ett så stort och viktigt ekonomiskt beslut är det nog klokt att själv delta och inte via ombud.

Hur många skulle skicka ett ombud till bilfirman för att köpa en ny eller kanske begagnad bil för mellan sjuhundratusen och en miljon eller mer?

Jag erbjöd de förtroendevalda från lokala hyresgästföreningen möjligheten att dela ut lappar med information om hur det går till att återta en fullmakt. Erbjudandet emottogs med glädje.

Väl hemma krånglade internetanslutningen men nu fungerar allt via mobilt 3G eftersom jag tagit ledig dag inför kvällens möten och befinner mig på havet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vi är inte förtroendevalda, bara vanliga medlemmar i hgf som för tillfället jobbar aktivt för att bevara hyresrätten, men vi samarbetar med förtroendevalda fr lokala hgf som tyvärr ej kunde medverka igår.

Men det var ett intressant möte då det blev debatt och olika åsikter fick komma till tals. Och detta med fullmakter, jätteviktigt och bra att det togs upp. Och att det går att dra tillbaka om man ändrar sig. Förstår heller inte varför det ska vara så bråttom innan man fått den fullständiga ekonomiska planen.

Sen stämmer det ju att det finns många bostadsrätter här. I senaste söderort 6 lediga lgh.

Återkommer kanske med mer tankar kring ombildning. ska upp tidigt imorgon.
Tack för att du tog dig tid att komma till Skarpnäck och informera, svara på frågor och delta i den debatt som blev.

Hälsn Anna Maria

Terje sa...

Hej Anna Maria. Jag fick intrycket att ni var förtroendevalda när jag pratade med LH före mötet.
Jag beundrar ert engagemang och den osjälviskhet som präglar ert jobb för hyresrätten.
Trevlig helg
Terje

Anonym sa...

Jo, det är väl en petitess i det stora hela. Tänkte bara ifall nån i brfstyrelsen skulle påpeka något om det. Aktiva och engagerade är vi ju.
Du får också ha en bra helg och en trevlig semester -såg att du skulle vara ledig nu.

Anna Maria