onsdag 10 december 2008

Onsdagen 10/12 Telefonmöte. Media. Fastighetskvällen.

Nu är det mörkt på morgonen riktigt mörkt men på förhandlingsfronten ljusnar det mer o mer. Nu är det klart med Stockholms Hems hyror som jag skrivit om tidigare.

Förhandlinarna med Svenska Bostäder är också klart, nu återstår ev fördelning. Resultatet av årets förhandlingar blev en justering uppåt 2,75% år 2009 och 2010 1,99% liksom i Stockholms Hem ett avtal som sträcker sig över två år.
I morgon får vi med all säkerhet reda på det färdigförhandlade resultatet i Familjebostäder. Vår förhandlingsdelegation hade möte i tisdags kväll.

Under förmiddagen var det telefonmöte med Barbros och Förbundsstyrelsens referensgrupp. Vi fick information om Kampanjen, Bostadspolitiken, Förhandlingsläget och lite annat. Viktigt att alla i organisationsledningen oavsett var får samma information.

Under em blir jag intervjuad av TV4 rörande energibesparingar och individuell mätning. Vi har strategin klar, först energideklaration av fastigheten med därpå följande åtgärder av alla möjliga slag. Först de breda penseldragen därefter de små.
SVT ABC har också ett inslag på gång det rör upprustning och underhåll. Vår expert Stefan Strid kommer antagligen att medverka.

Under kvällen är jag på Stora Fastighetskvällen i Folkets Hus. Träffar och pratar med många bekanta och ser ännu fler bekanta ansikten. Träffar en gammal affärsbekant som numera hänger sig till Golf men gärna följer "marknaden" på avstånd. Det var ett brett utbud av talare allt ifrån statistik, hyresgästernas betydelse för investeringen, så hanterar regeringen finanskrisen, hur kan finanskrisen komma att påverka fastighetsmarknaden och står bostadshyreshus när andra faller.
Bland talarna fanns Stellan Lundström, Lars Vigerlan, Mats Odell, och givetvis var Barbro Engman med i den efterföljande paneldebatten.
Där fanns alla möjliga och omöjliga förslag på hur framtiden skulle komma att se ut för hyresrätten.
Stora individuella val t.ex. borde hyresgästen kunna välja bort köket till förmån för att själv få installera ett helt eget det är ju så roligt att få som man själv vill ha det................

1 kommentar:

Kenneths Östbergablogg sa...

Förhandlingar!!!!!
Tråkigt att höra att man går med på 2.75 % för 2009. Detta har absoulut ingen förankring bland hyresgästerna i Östberga. Det är också märkligt när lilla delegationen fick mandat med max 1.95 % för 2009.
Denna uppgörelse stödjer bara teorin att vi måste få till en annan förhandlingsordning och mycket mer professionella förhandlare än de som sitter i lilla delegationen. Nu blir det svårt att se våra medlemmar i ögonen under vår julmarknad när de väl får reda på den här uppgörelsen. Ännu värre kommentarer blir det från de som vill ombilda i området här, de får ju vatten på sin kran så det räcker till.

Kenneth Persson
Ordf. LH Östberga