onsdag 9 april 2008

Onsdag 9/4 Ombildning Fältöversten. Politiska viljan bryter arm med tjänstemännen i stadshuset.

Igår var det kallat till köpstämma i Fältöverstens bostadsområde. Bostadsrättsföreningen höll möte och fick en majoritet för ombildning av hyresrätter till bostadsrätter. Spännade fortsättning följer. Ärendet är på väg till Mark och Exploateringsnämnden tillsammans med två likanade ärenden. Praxis är att den typen av förvärv som är på väg att ske via aktiebolag (för att slippa hundratals miljoner i skatt) inte godkäns. De politiska viljorna är olika, oppositionen vill vad jag erfar neka förvärvet och den styrande majoriteten vill frångå en praxis som gällt i många årtionden och tjänstemännens förslag till beslut i beredningen av ärendet. En typ av försäljning som även varit debatterad i riksdagen utifrån ett negativt perspektiv.

Politikerstyre är det som gäller och skall gälla i vår demokrati men nog bör väl alla politiker vara så kloka att dom lyssnar till och har respekt för vad tjänstemännen skriver i sin beredning av ärenden till nämnden. Media har i olika forum beskrivit och skrivit om ärendet. Det bör kännas besvärligt för politiker att gå emot praxis bara för att köparen skall slippa betala gängse skatt. Ibland granskas och nästan jagas enstaka individer i jakten på enkronorna.

Gissa om det är noga med beräkningar av bostadsstöd. Där räknas det på enstaka 1 kronan. Här handlar det om 380.000.000 enstaka 1 kronor.

För det kan väl inte vara så att de styrande politikerna Moderater Folkpartister och Kristdemokrater sätter enskilda företags ekonomi före kommuninnevånarnas??????

Om du har möjlighet så gå in på nyheterna ABC http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=43043&a=1109374&lid=senasteNytt_1091546&lpos=rubrik_1109374 och se kvällens inslag där politiker kommenterar sin syn på ärendet i Mark o Exploaterings nämnden

Nedanstående kom till mig via mail:

hej - försökte publicera nedanstående som kommentar till blogg, men lyckades inte.
Så här skrev jag:Mark- och Exploateringsnämnden anser sig acceptera detta kvalificerade skattefusk vid försäljningen för att göra de boende till viljes.Skattefusket verkar också vara en del av avtalet mellan Centrumkompaniet och Boultbee och politikerna ställer mangrant (?) nu upp bakom detta avtal.De som en gång flyttade till det nybyggda Fältöversten 1973, en del i det s.k. miljonprogrammet - för att bli hyresgäster i ett enkelt men praktiskt boende, sitter plötsligt fast i en rävsax. Alla säger: Köp!, Vilket klipp! Östermalm! Javisst, om man har någon annanstans att bo och kan sälja så snart man slipper reavinstskatten, så kan man bli miljonär på andra skattebetalares och stockholmares bekostnad. Vi är ett antal hyresgäster, 20%, som inte ville ha denna ombildning, ja som rentav betraktade en ombildning till bostadsrätt som alltför komplex och stor - ca 550 lägenheter och diverse lokaler bara i Fältöversten, störst i Sverige.Vad händer nu? Blir det något köp? Vad ska vi göra?
Förbannad och förvirrad i Fältöversten

Inga kommentarer: