måndag 16 april 2012

Måndag 16 april. Valberedningsarbete. Rapport om boendeformer. Bomöte. 1.000 hyreslägenheter skall säljas i Botkyrka.

Regionens fullmäktigemöte närmar sig. Kommande lördag är det fullmäktiges årsmöte i Hyresgästföreningen Region Stockholm. Under helgen fick jag en hel del kommentarer och frågor rörande valberedningens förslag till fullmäktige.
Eftersom valberedningen är suveräna i sitt arbete har varken jag eller någon annan i regionstyrelsen inblick eller inflytande på valberedningens arbete. Regionens valberedning har i år liksom förra året arbetet självständigt och utifrån egna tankar och funderingar.

Två KTH studerande hörde förra veckan av sig för att få göra en intervju med mig rörande bostadssituationen i Stockholm. Vi pratade en hel del om olika upplåtelseformer, ombildningar och försäljningar av hyresrätter, nyproduktionen kostnader och hyresnivåer, ny lagstiftning för de allmännyttiga bostadsbolagen och mycket annat. Skall bli intressant att läsa rapporten/avhandlingen när en blir klar.

Under kvällen är jag på ett bomöte i Fasta och pratar hyresförhandlingar, Stockholmsmodellen, trygghetspaket, ombildningar och till sist vikten av att tillvarata engagemanget i bostadsområdena.

Därefter åkte jag vidare till Handen för att delta på ett möte rörande samfällighetsföreningar och dess ansvar och juridiska ställning. Fick lära mig en del nytt men fick också väldigt mycket bekräftat.

Botkyrkabyggen har idag beslutat att sälja ca 1.000 hyreslägenheter men det är inte klart vem som är köpare. Tråkigt att det har spritt sig till fler ställen i regionen. Jag hoppas verkligen att det inte kommer ske på flera håll regionen.
Botkyrka är inte en borgerligt styrd kommun vilket det är lätt att tro när sådana här tankar och beslut dyker upp.

5 kommentarer:

Stolpen sa...

Varför är Hyresgästföreningen emot privat ägda hyresrätter i Botkyrka?

Terje sa...

Vi är inte emot privata fastighetsägare tvärtom de behövs.
Vi ogillat när de allmännyttiga kommunala bostadsbolagen säljer sina fastigheter. Vi vill ha en bibehållet stark allmännytta.

Stolpen sa...

Vad är så speciellt med offentligt ägande?
Om hyreslägenheten ägs av privat aktör gör ingen skillnad i rättigheter och skyldigheter för hyresgästen.

Anonym sa...

För en vecka sedan var Botkyrkabyggen så bra i Hyresgästföreningens ögon.

Nu säljer de fastigheter och HGF/VPK är rasande.

Så det kan gå...

Terje sa...

Hej Stolpen.
Det är skillnad på allmännyttiga bostadsbolag och privatägda bostadsbolag.
Vi är inte rasande. Förstår inte varför du skriver att vi är rasande.
Botkyrkabyggen är fortfarande bra och det är en av anledningarna att vi anser att det är fel att sälja 1.000 lägenheter.