måndag 24 september 2012

Måndag 24 september. Höga lönekrav.

Idag var det ett TV inslag på morgonen där fastighetsägarna Vd deltog tillsammans med en representant för socialcheferna i Sverige. I fokus var inkomstkraven från fastighetsägarna på de som söker lägenhet. tre eller fyra gånger månadshyran i månadsinkomst är inga ovanliga krav.
I Stockholm har vi haft den frågan på agendan många gånger. Första tillfället var på Järvafältet dit ingen skulle få flytta som var beroende av försörjningsstöd enligt de kommunala bostadsbolaget som är dominerande där. Vi kritiserade det beslutet kraftfullt och mig veterligen blev inte det beslutet genomfört hela vägen ut.
Vid flera tillfällen har vi lyft ämnet i media och fått en del fokus på hur svårt det är att få en bostad för de som inte är ekonomiskt starka. Ungdomar lämnas i princip helt utanför bostadsmarknaden med de regler som många privatvärdar och allmännyttiga bostadsbolag tillämpar.
Jag vet att det finns privata hyresvärdar som har mer dialog rörande inkomst och eventuella skulder än andra hyresvärdar och många gånger löser det sig till förmån för den som söker bostad.

Hoppas att debatten skall skjuta fart igen rörande de höga inkomstkraven eftersom de utestänger många och dessutom kan ha en inlåsnings effekt på hyresgäster som vill byta sin nuvarande lägenhet mot en mindre.

För inte så länge sedan träffade jag en i Hyresgästföreningen förtroendevald som söker lägenhet eftersom huset där han bor är ombildat till bostadsrätter och han inte vill ha grannarna som hyresvärdar. En skötsam man med ordning och reda men inga jätteinkomster. Hur han är söker så verkar det hopplöst att kunna få en lägenhet med samma hyresnivå hos någon annan hyresvärd på grund av inkomstkraven.

1 kommentar:

Anonym sa...

Varför köpte han inte? Då hade han fått lägre boemdekostnader.