fredag 23 december 2011

Julhälsning till förtroendevalda i Region Stockholm

Ökat medlemsantal, tuffa hyresförhandlingar och intensivt opinionsbildande arbete – 2011 var ett lyckat år!
Sedan augusti har vi sett en stadig ökning av medlemsantalet och idag har vi 125 401 medlemmar. En anledning till ökningen är att vi har anställt fler värvare. En annan anledning är de eventvärvningar som har genomförts i samarbete mellan anställda och förtroendevalda ute i olika köpcentrum.

En av våra viktigaste uppgifter är de årliga hyresförhandlingarna som just nu är i ett intensivt skede. Förhandlingsdelegationerna med förtroendevalda och personal gör tillsammans en stor insats för alla oss hyresgäster.

Kraven på hyreshöjning är i år höga på sina håll högre än någonsin, det har funnits krav på upp till närmare 30 procent. När det här brevet skrivs är den högsta överenskommelsen som skrivits på 2,5 %. Nu gäller det för oss alla att fortsätta hålla igen och företräda hyresgästerna på bästa möjliga sätt i förhandlingarna.

Arbetet med Stockholmsmodellen har, som de flesta redan vet, stannat upp. Vi hoppas fortfarande på att bostadsbolagen ska ta sitt förnuft till fånga och återvända till förhandlingsbordet.
Höstens fullmäktige har just ägt rum. Där spikades verksamhetsplan och budget inför 2012 som kommer att bli ett spännande och händelserikt år. Även i år genomfördes fullmäktige med samtalstorg, som gör det lättare för fler deltagare att vara med och diskutera motioner, verksamhetsplan och budget.

Regionen har startat ett och långsiktigt arbete för att stärka hyresrättens status och varumärket Hyresgästföreningen. Eftersom vi behöver synas och påverka på fler ställen har regionen startat en blogg dittlivsboende.se där vi lyfter aktuella frågor och för fram fördelarna med hyresrätten.

Jag vill tacka dig och alla andra förtroendevalda för allt engagemang under året som gott.
Tillsammans har vi nått många av våra gemensamma mål .
Regionstyrelsen önskar er alla en lång, skön julledighet och ett riktigt gott nytt år.
Terje Gunnarson
Ordförande
Hyresgästföreningen region Stockholm
http://terjegunnarson.blogspot.com

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag är engagerad i Hyresgästföreningen men undrar hur du egentligen resonerar.

"Vi hoppas fortfarande på att bostadsbolagen ska ta sitt förnuft till fånga och återvända till förhandlingsbordet."
Det var Hyresgästföreningen som lämnade förhandlingarna...

"Kraven på hyreshöjning är i år höga på sina håll högre än någonsin, det har funnits krav på upp till närmare 30 procent. När det här brevet skrivs är den högsta överenskommelsen som skrivits på 2,5 %."
Med Svenska Bostäder gick vi med på 3,45%-ig höjning...

Det våldsamma medlemstappet har under någon månad bromsats och det noteras ett blygsamt överskott. Men att då slå på stora trumman att nu ökar vi känns magstarkt när det är välkänt att en stor andel medlemmar är med i föreningen kort tid.

Nu kommer du underkänna mina synpunkter för att jag inte vill skylta med mitt namn. Men jag är engagerad i Hyresgästföreningen, men vill inte möta agg för att jag har kritiska synpunkter.

God Jul!

Terje sa...

Hej.
I förhandlingarna med Svenska Bostäder gick vår förhandlingsdelegation med på en höjning utgörande 2%. Den höjningen har sedan fördelats olika över Svenska Bostäders bestånd.Det står ganska tydligt på bloggen hur många som fick de olika nivåerna.
Jag tycker det är väldigt bra att vi ökar i medlemsantal och när det gäller behållargraden är vi bland de bästa i Sverige.
Att du skulle möta agg för att du har synpunkter förstår jag inte. Har du sådana erfarenheter så vill jag verkligen beklaga det.
God Jul
Vänlig hälsning

Kenneths Östbergablogg sa...

Hej
Det där med behållargraden är nonsen. Ni kommer långt ner på listan PRO, SPF och flera andra är betydligt bättre på att behålla sina medlemar än vad HGF är.
Jag tycker dessutom det är fel att gå ut och säga att vi lyckats i förhandlingsarbetet när vi inte gjort det. När man tittar på totalen så tar hyran alldeles för stort utrymme och det borde varit HGF:s uppgift att i år verkligen få till ett 0-år när samtliga allmännyttiga företag är stadd vid god kassa och den dessutom hela tiden ger oss sämre service och sämre underhåll i våra bostäder.Om vi skall få en HGF som verkar för hyresgästernas bästa så borde man nog byta ut förbundsordföranden till en som aktivt deltar i utformningen av samhället och inte stillatigande med någon "enstaka" debatt artikel under ett helt år. Jag tror inte Engman helt har förstått sin uppgift i förbundet och det är trots allt de som skall vara ledstjärnan i det stora navet.

God Jul Till Er Alla

Kenneth
Ordf. LH Östberga

Terje sa...

Hen Kenneth. Jag jämförde oss med andra regioner i Hyresgästföreningen.
Att förhandla fram ett nollavtal var säkerligen inte görligt jag utgår ifrån att delegationen gjort det om minsta möjlighet funnits.
Håller med dig om att hyran är en väldigt stor del av hushällens ekonomi.
God Jul
Terje

Terje sa...

för övrigt tycker jag att vår förbundsorförande gör ett bra jobb.
Vänlig hälsning
Terje

Kenneths Östbergablogg sa...

Hej
Klart att Du måste tycka förbundsordföranden gör ett bra jobb. Tror Du har svårt att kritisera henne i Din position, men det kan vi gräsrötter göra utan problem och det otroliga är att jag långtifrån är ensam om dessa tankar. Kolla bara hennes inlägg i kolumnen på sista Hem&Hyra SKRÄMMANDE

Gott Nytt på Dig Terje
önskar
Kenneth I Östberga