tisdag 4 oktober 2011

Tisdag 4 oktober. Metro. SR. Metro. SVT. Stockholmsmodellen. Sigtunahem.

Stockholmsmodellen var tänkt att använda som ett instrument för att få upp hyresuttaget med 1.000.000.000 kronor (en miljard kronor) i de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm. Det blir väldigt tydligt när jag läser handlingarna från
Stockholms Stadshus Dnr 2011/3.1.1/56.
På sidan nio tredje stycket står "Koncernens omsättning år 2012 beräknas till närmare 12 900 mnkr och beräknas öka med drygt 1 000 mnkr under planperioden. Det är primärt bostadsbolagen som ansvarar för ökningen, genom ökade hyresintäkter".
I dokumentet pekar man också på den lagstiftningen för allmännyttiga kommunala bostadsbolag men glömmer samtidigt bort att de kommunala bostadsbolagen i Stockholm sedan många är inte bedrivit sin verksamhet utifrån självkostnad utan varit väldigt affärsmässiga.
Mer än många privatägda bolag se bara på Svenska Bostäder 100% soliditet inga lån och en likviditet som kan vilken privat fastighetsägare som helst att bli gröna av avund.

Stockholmsmodellen för att systematisera hyran och vårt stopp i arbetet har givit en del reaktioner från olika håll. Självklart finns det ett mått av frustration vad gör vi nu och hur kunde det bli så här. Jag har också fått en del kommentarer rörande Stockholmsmodellen på bloggen.
En del förstår jag men inte andra. Jag har lite svårt att förstå kritiken gällande att vi slagit stopp.

Självklart måste vi se till att vi månar om hyresgästerna så mycket det bara går. Att då medverka till en systematisering som ökar hyresuttaget med ca en halv miljard kronor blir tokfel.

Självklart vill vi fortsätta med systematiseringsarbetet gällande hyrorna i Stockholms Stad. Om telefonen ringer och det är någon av de andra parterna som säger att de kan tänka sig att Stockholmsmodellen är en fördelningsmodell och inget annat då tar vi givetvis tag i systematiseringsarbetet igen.
Läs mer i Dagens Nyheter.
http://www.dn.se/sthlm/stockholmsmodellen-kan-skrotas
eller Hem och Hyra:
http://www.hemhyra.se/Sidor/Bakslag-for-hyror-enligt-Stockholmsmodellen.aspx
eller
http://www.hemhyra.se/Sidor/Fastighetsagarna-fortsatter-aven-utan-Hyresgastforeningen.aspx

Sigtunahem säljer en stor del av sitt bestånd av hyresrätter till Rikshem. Rikshem hette tidigare Dombron. Dombron hyr än så länge ut lägenheter i Uppsala, Västerås, Göteborg och Stockholm.
I Uppsala ingår Studentstaden i Dombrons fastighetsbestånd. Men bolaget planerar att etablera sig på fler orter runt om i Sverige. Nyligen köpte de en femtedel av Sigtunahems hyresbestånd, en affär på 1,7 miljarder kronor.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Bara för att Svenska Bostäder inte finansierar sin verksamhet med lån så ska de vara diskvalificerade för att höja hyrorna?
Matematik á la Hyresgästföreningen.

Nu måste ni ju stämma någon. Bara så ni får veta vad som gäller. Så brukar det ju heta.
Andra läser på om vad som gäller.
Pinsamma Hyresgästföreningen, ni har lurat oss hyresgäster. Er ledare borde avgå!

Skalman sa...

Trodde ni på fullaste allvar att Stockholmsmodellen skulle betyda frysta hyror?

Anonym sa...

Hej Terje!

Affärsmässighet har bara ett golv, inget tak. Vad har ni för alternativ? Ni har inga sanktionsmöjligheter och vill hyuresvärdarna få till stånd sin höjning, vad kan ni sätta emot?

//Jesper

Anonym sa...

På tio år har det blivit 57 000 färre hyresrätter i Stockholms stad, varav 34 000 ”försvunnit” bara under de senaste två åren. Källa: Stockholms stads utrednings- och statistikkontor AB, USK


Janne H

Terje sa...

Hej Skalman.
Vi vill att Stockholmsmodellen skall vara en föredelningsmodell som inte bidrar till att öka hyresuttaget i bostadsbolagen.
Själklart kan vi inte medverka till att systematiseringen av hyrorna skall medverka till att bostadsbolagen tjänar mer pengar.

Terje sa...

Anonym sa...
Bara för att Svenska Bostäder inte finansierar sin verksamhet med lån så ska de vara diskvalificerade för att höja hyrorna?
Matematik á la Hyresgästföreningen.
______________________________

Självklart kan inte vi saga ja till att Svenska Bostäder skall få ett högre hyresuttag utan att bruksvärdet har förändrats och alla borde förstå att bruksvärdet inte förändrats pga av den nuya lagstiftningen för allmännyttiga bostadsbolag.

Terje sa...

Hej Jesper.
Våra duktiga förhandlingsdelegationer och bruksvärdesmodellen.

Anonym sa...

Hej igen Terje!

Som du själv har iakttagit, hindrar inte bruksvärdesmodellen att hyresyrkandena blir höga. Om bruksvärdet skulle fungera som du säger, torde yrkandena på höjda hyror vara lägre. Nu är inte bruksvärdesprincipen förutseebar, utan tvärtom förefallaer den vara godtycklig, eftersom den bygger på idealantaganden. Nu skall ju läget väga tyngre enligt modellen inom bruksvärdet.

Jag tror nog att era motparter också anser sig tillämpa bruksvärdessystemet och anser sig ha fullgott stöd för sin uppfattning. Vad hindrar dem att säga upp förhandlingsordningen med er? Var slutar processen, i domstol? Vad sker med hyror under tiden, kan det tänkas att de höjs? Det blir många frågor som uppstår när ni nu lämnat arbetet.

//Jesper

Anonym sa...

Så bostadsbolagen ska aldrig få öka sitt hyresuttag trots att andra kostnader ökar i samhället.

Verkligheten anropar Hyresgästföreningen! Finns det någon där? HALLÅ?

Terje sa...

Hej Jesper.
Ja det blir många frågor som uppstår när vi nu sagt att vi inte kan medverka till att hyresuttaget höjs i de kommunala bolagen.
Men jag är övertygad om att du förstår vår ståndpunkt att inte säga ok till en tillämpning av Stockholmsmodellen som skulle höja hyresuttaget.
Om bolagen vill ha mer betalt av hyresgästerna får de förhandla om hyresuttaget och då visa varför? Vad i bruksvärdet har förändrats?
Vänlig hälsning

Terje sa...

Hej Anonym se mitt svar till Jesper.

Anonym sa...

Hej Terje!

Såvitt jag kan se har hyresnormen ändrats och avkastningskravet på de allmännyttiga bolagen. Det innebär dels att bolagen skall ge den avkastning ägarna kräver, dels att även privata värdars hyresnivå ingår i normen. Den tidigare normen byggde ju på endast allmännyttans självkostnad. D vs det är en redan där ett krav på högre hyror som skall betala det högre avkastningskravet.

//Jesper

Terje sa...

Hej Jesper.
De allmännyttiga bolagen i Stockholm har sedan många år varit affärsmässiga. Självkostnadsprincipen har inte fungerat. Enligt vår uppfattning ska inte den nya lagstiftningen påverka inte bolagens hyresuttag.
Varför inte kolla in boksluten i de allmännyttiga Stockholmsföretagen?

Anonym sa...

Nej, det är klart att ni tycker. Å andra sidan är det ju ägarna som avgör affärsmässigheten genom deras krav på avkastning på insatt kapital.

//JEsper

Anonym sa...

@jesper
Men om politikerna nu har lagstiftat om hur de ser på det kollektiva förhandlingssystemet så är det nog så att de har att rätta sig efter det själva. Annars har vi väl lämnat demokratin bakom oss?

Söderhöna

Anonym sa...

Söderhönan, det är lagkonkurrens där. Får se vilken som tar över. Kollektiva förhandlingar skall ju skötas inom lagens ramar och affärsmässigheten är en sådan ram. Får se vad resultatet blir, men jag har en stark känsla att omvandlingstrycket mot hyresmodellen kommer att vara fortsatt starkt till dess den faller. För till slut är dess brister för mycket för politikerna också. Modellen levererar ju inte.

//Jesper

Verkligheten sa...

Anonym sa...
@jesper
Men om politikerna nu har lagstiftat om hur de ser på det kollektiva förhandlingssystemet så är det nog så att de har att rätta sig efter det själva. Annars har vi väl lämnat demokratin bakom oss?

Söderhöna

2011-10-06 23:18
-------

tänker du ungefär som när Hyresgästföreningen och de "rädda" betedde sig som rättshaverister i kriget mot ombildningarna?

Stämde trots att man visste att man hade fel. Och man stämde mot tydliga demokratiska processer - bara för att de boende i överväldigande majoritet ville nåt annat än Hyresgästföreningen?

Är det olika argumentation på dig beroende på vem det gäller? Virrigt.