torsdag 15 september 2011

Onsdag 14 september. Upprustning och ombyggnad. Strategi i förhandlingarna.

Stambyte men tillhörande upprustning är ständigt på tapeten. Det finns massor med hus och lägenheter som är i behov av upprustning.

Idag träffade jag två damer som bor hos en privatvärd. Båda var riktigt ordentligt upprörda över hur upprustningen genomförs. Hur fina och hela kök rivs, hur skåp som är funktionella rivs ut för att ge plats åt mer stadardmässiga moderna skåp som givetvis inte kan optimera utnyttjandet av lägenhetsytan på samma sätt som på platsen byggda skåp.
Därutöver har de kommande höjningarna av hyran efter att upprustningen genomförts medfört att flera hyresgäster känner stor oro för sin betalningsförmåga. Måste de flytta? Vart?
Jag lovade att be om hjälp med att analysera och gå på djupet med vad som hänt och vad som väntar hyresgästerna i de berörda fastigheterna men det verkar onekligen som att det finn en stor förbättrings potential när det gäller information till hyresgästerna i kvarteret.

Under kvällen träffades den strategiska förhandlingsdelegationen för förhandlingarna i Stockholms Stad. Vi hade tre viktiga frågor på agendan. Stockholmsmodellen där delegationen fick en information om nuläget.

Behovet av statistik inför kommande förhandlingar och där har regionstyrelsen frågat delegationerna för att få en samlad bild inför beredningen av ett ärende till regionstyrelsen.

Trygghet betyder en mycket för hyresgäster och i förhandlingarna med de allmännyttiga företagen i Stockholm har de ofta en viktig plats. Delegationen resonerade en hel del om det befintligt trygghetspaket som har på många håll efterfrågas och på andra ställen kritiseras.

Det är svårt med den här typen av avtal men jag tror delegationen kom fram till en tänkbar lösning utifrån lokalt inflytande (Agenda 2016). Skall bli spännande att läsa kommande förslag.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hade damerna haft chansen att ombilda och gjort det hade de kunnat bestämma nivån helt själva. Som hyresgäst bestämmer är det ju svårt att bestämma över annans egendom.

Stockholmsmodellen vet jag ingenting om förutom att stan är indelad i områden. Hur mycket kommer att skilja mellan områdena, till exempel A-område kontra ytterstad? 40 %? 50 %? 60%?

Terje sa...

1 Det blev ingen ombildning. För några hade ekonomi för en sådan affär.
2 Det kan jag svara på när poängsättningen är färdigförhandlad

Anonym sa...

Oj, ni har alltså ingen aning om vad ni beslutat.
Stackars arma hyresgäster.

Anonym sa...

Har man sagt nej till ombildning har man ju själv satt tassarna i rävsaxen.
Ja = valfrihet och självbestämmande
Nej = gilla läget

Terje sa...

Vi vet vad vi beslutat men resultate av kommande förhandlingar är klart när förhandlandet är klart.

Anonym sa...

Terje Gunnarson sa...
Vi vet vad vi beslutat men resultate av kommande förhandlingar är klart när förhandlandet är klart.

2011-09-16 09:42
--------

Normalt gör man en analys innan och skaffar sig ett så komplett beslutsunderlag man kan - sedan beslutar man.

På vilket sätt anser sig Hyresgästföreningen inte behöva använda denna vedertagna beslutsgång?

Blev ni tvingade till beslutet och försöker att retirera smart? Det verkar vara den enda logiska slutsatsen.

-: undrande medlem :-

Terje sa...

Hej undrande medlem.
Jag vill mena att det gjorts ingående förabeten och analyser inför och under arbetet med Stockholmsmodellen.
Efter beslutet på vårt fullmäktigemöte har arbetet med att införa modellen också innefattat fortsatt resonemang med en referensgrupp bestående av föreningsorföranden i Stockholms Stad och löpande rapporter till våra förhandlingsdelegationer samt en information till våra medlemmar, en folder om Stockholmsmodellen.