Dagens förbundstyrelsemöte var fyllt av viktiga frågor. Erik Elmgren debuterade på förbundsstyrelsen under pukten förhandlingar i egenskap av anställd på förbundskontoret. Jag saknar Erik på regionkontoret och det gör säkerligen många andra förtroendevalda i regionen också men samtidigt måste givetvis förbundskontoret också få tillgång till duktig och kompetent personalkraft.
Ekonomifrågor drog en del tid liksom ett arbete rörande medlemsutvecklingen. Som vanligt ett möte med högt tempo i trivsam atmosfär.
De dialogmöten som på uppdrag av de styrande politikerna i Stockholm har ordnats i söderort har vi medverkat till att arangera. Reginostyrelsens arbetsutskott beslutade förra veckan att vi tills vidare skall avstå från att medverka. Jag har idag underrättat ansvarigt borgarråd Joakim Larsson om vårt ställningstagande och bakgrunden till vårt beslut. Jag kopierar in pressinfo som lagts ut på mynewsdesk
Hyresgästföreningen region Stockholm har beslutat att tillsvidare inte delta som arrangör av dialogmöten i söderort.
Bakgrunden till beslutet är att de åtgärder som vidtagits efter dialogerna ligger inom ramen för normalt underhåll. Hyresgästföreningen har deltagit i dialogerna i söderort från start. Vi kan nu konstatera att inget skett och att inga medel heller har avsatts från de politiskt styrda bostadsbolagen för att tillmötesgå hyresgästernas krav.
– Vi ställer oss frågande till varför man överhuvudtaget har arrangerat dialogmöten när den politiska ledningen väljer att inte ta hyresgästernas synpunkter på allvar. I efterhand ter det sig som om detta endast varit en del i förra årets valrörelse och ett exempel på skendemokrati, säger Terje Gunnarson, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm.
Dialogerna i söderort har arrangerats av de allmännyttiga bostadsbolagen, Stockholms stad och Hyresgästföreningen på uppdrag av den borgerliga majoriteten i Stadshuset. I dialogerna har hyresgästerna uppmanats att lämna synpunkter på sådant man vill förbättra i den egna bostaden och i stadsdelen.
Resultatet av dialogerna i Hökarängen, Rågsved, Farsta strand och Bredäng har nyligen redovisats samtidigt som ytterligare dialoger förbereds i andra stadsdelar. Kort efter redovisningen framkom att Svenska Bostäder säljer ut delar av sitt bestånd i Bredäng och Kärrtorp.
– Politikerna har betonat vikten av dialog med hyresgästerna men det gäller uppenbarligen inte i alla frågor som berör dem. Nu ser vi att den politiska ledningen i Stockholms kommun har fattat beslut om utförsäljning av delar av det kommunala bostadsbeståndet utan att ens informera hyresgästerna.
– Hur kan man utnyttja människors engagemang för det viktigaste man har – det egna hemmet – för att ta politiska poänger? Och när man väl har gjort det, då säljer man ut bostäderna. Det är ett cyniskt spel Joakim Larsson (M), borgarråd med ansvar för ytterstadsutvecklingen, bedriver när han på detta sätt leker med hyresgästernas framtid, säger Terje Gunnarson. Hyresgästerna känner sig lurade.
Inga känner sina bostadsområden som hyresgästerna. Det är ett slöseri med kunskap, tid och resurser att inte tillvarata det engagemang som finns hos hyresgästerna och som kan bidra till en verklig förbättring av stadsdelarna.
Om ni politiker menar allvar med att utveckla staden, lyssna på dess invånare.
Tidningen Hem och Hyra har en artikel på nätet rörande ovanstående klicka på länken:
http://www.hemhyra.se/Sidor/Hyresgastforeningen-lamnar-dialogerna-i-Soderort.aspx
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Hur många medlemmar har HGF Region Stockholm just nu?
Siffran i högerkant känns gammal.
Stäm dem Terje!
Skicka en kommentar