fredag 25 februari 2011

Fredag 25 februari. Pressrelease Förhandlingarna Familjebostäder.

Första stockholmshyran satt enligt nya lagen

Efter hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Familjebostäder är nu hyrorna för 2011 klara. Hyrorna höjs med 2,17 procent från 1 mars. Det ursprungliga yrkandet låg på 4,14 procent.
För en trea på 77 kvadratmeter med en hyra på 6700 kr, blir hyreshöjningen 145 kr i månaden.

– I Stockholms stad har vi nu för första gången förhandlat enligt den nya lagen, säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm. Den givna tolkningen av lagen är självklar: det allmännyttiga syftet är överordnat de affärsmässiga principerna. Detta betyder att bruksvärdet är säkrat framöver och att hyresgästerna kan känna sig trygga.

– Även med den nya lagstiftningen har vi förhandlat under inflationen (som ligger på 2,5 procent). Det visar att bolagens krav på affärsmässighet innebär en rimlig avkastning som ligger väl i nivå med kostnadsutvecklingen i samhället.

Hyreshöjningen kommer att stanna i bolaget och gå till underhåll och upprustning av det egna beståndet. Höjningen fördelas över bolagets bestånd beroende på utgående hyra, standard och läge.

För mer information, kontakta:
Terje Gunnarson
Ordförande
Hyresgästföreningen region Stockholm
070-3016150

-------------------------------------------------------------------

Fastighetsägarna kommenterar vårt pressmeddelande. Läs vad Reinhold Lennebo skriver:
http://www.fastighetsagarbloggen.se/2011/02/terje-tolkar-lagen-mot-battre-vetande/

Vår tidning Hem och Hyra har också skrivit om uppgörelsen med Familjebostäder:
http://www.hemhyra.se/Sidor/Familjebostader-hojer-hyran-med-145-kronor.aspx

5 kommentarer:

Södermalm sa...

Ah - "bara 3,5%" höjning i innerstaden... igen. "tack terje".

HGF:s brottsoffer sa...

Till signaturen "södermalm".
Det är bara att du vänjer dig. Det är du och övriga i innerstaden som ska subventionera andras hyra så att de i ytterstaden får lägre hyreshöjningar.

HGF måste försöka stryka ytterstaden medhårs för att inte ombildningsvågen ska vara lika framgångsrik där som i innerstaden, därför drabbas du och de kvarvarande hyresgästerna i innerstaden med extra hyreshöjning för att skona ytterstaden.

Så kan det gå när HGF drabbas av panik. De har tappat tvåsiffrigt med miljoner i intäkter varje år sedan ombildningarna tog fart.

Anonym sa...

Om inte hyresgästföreningen fanns som hjälper oss hyresgäster att hålla nere hyrorna hur tror ni att det skulle vara då.

Per Albin sa...

Hyresgästföreningen har spelat ut sin roll.
Det är läge för en nyordning.
HGF har byggt upp en svindyr monsterorganisation byggd på hiskeliga löner och förmåner.

Flera personer på kansliet tjänar över 100 000 kronor i månaden.

Hyresgästerna borde organisera sig på nytt i en ny förening - utan alla gamla laster som Hyresgästföreningen lagt sig till med.

Förskingring, maktkamper, spritskandaler, uteslutning av kritiker - det är bara några av Hyresgästföreningens skandaler senaste åren. Vill vi medlemmar betala för det?

Terje Gunnarson sa...

Hej Per Albin.
Väntar fortfarande på svar.
Får jag svar??