tisdag 17 november 2009

Tisdagen 17 november. Förhandlingar. Regionstyrelsemöte. Kastanjegården. DN.

I dagens Nyheter är det idag en artikel om hur det är att bo i ett bistadsområde där ombildning står på dagordningen. Länk till artikeln: http://www.dn.se/insidan/osamja-har-splittrat-grannarna-1.995416

Kastanjegården har jag tidigare skrivit om. Nu har ombildningskonsulten som Bostadsrättsföreningen engagerat skrivit information till berörda hyresgäster.
I Fastigheten Vasaloppet 1 Hägersten blev det inte heller någon ombildning.
Under dagen har jag några informella samtal med politiker om bostadsfrågor. Frågor om nyproduktion och markanvisningar är alltid aktuella och viktiga.

Kvällens regionstyrelsemöte handlade bland annat om den riksgemensamma Hyresdatabasen och hur långt kontoret kommit i arbetet med att mata in uppgifter.
Vi fick en redovisning av förhandlingläget i regionen och de yrkanden som finns. Förhandlingarna med Tyresö Bostäder har avslutats med en nolla det vill säga ingen hyreshöjning.
Regionstyrelsens representant i vår förhandlingsdelegation gällande Stockholms Hem JP Mattson har bett om att bli eentledigad från uppdraget på grund av tidsbrist. Han ersattes med Simon Safari som har erfarenhet av delegationsarbete från både stad och län.
Remisförfarandet rörande Agenda 2016 beslöts enligt följande:
18 november till föreningarna för remiss omgående (handlingarna kom idag från förbundet).
16 december sista dag för föreningarna att lämna synpunkter.
12 januari regionkontoret bereder remissen.
19 januari regionstyrelsen beslutar om yttrande till förbundet.
Regionstyrelsen beslutade sig för att regionen skall ansöka om värdskapet för stämman 2012 vi ansökte för ett par år sedan om att få värdskapet för stämman 2010 men den hamnade i Uppsala.
Häromdagen fick jag en första inblick i planeringen inför Stämman i Uppsala nästa år och det bådar gott. En hel del utveckling av påverkanstorg och demokratin på gång.
Förslaget till uppdragsbeskrivning för regionens moral och etikgrupp fastslogs.
Arbetet med Stockholmsmodellen fortskrider en referensgrupp utsågs bestående av våra små förhandlingsdelegationer för Svenska Bostäder, Familjebostäder, Stockholmshem, Stadsholmen och den regionövergripande förhandlingfsdelegation för privata beståndet.
Till styrgrupp utsågs regionchefen Göran Hellberg, förhandlingschefen Maria Palme, regionorförande Terje Gunnarson och två ledamöter i regionstyrelsen Arne Ek och Lennart Spång.
Valberedningens förslag till stämmodelegater berördes under punkten övriga frågor. Ett viss resonemang uppstod men jag hänvisade frågorna vidare till regionens valberedning.
Hani Ghattas anmälde återbud till fullmäktige på grund av politiskt uppdrag.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det klagas ideligen av de som är emot ombildningar. Fusk, mygel och bedrägeri är tillmälen som ständigt hörs mot allt och alla. Smutskastningskampanjerna vet snart inga gränser på sina håll.

På vår gård hälsar vi på nej-sägare (respekt är självklart), men svaret är bara sura miner tillbaka.
Även nej-sidan har ansvar för att hålla humöret uppe och inte bara gräva ner sig i gnäll.

Folk ska uppmanas att ta egna initiativ och se möjligheter - och möt det med ett leende! :)

/Boende i Bandhagen

Anonym sa...

Hej Terje

Nu har jag letat på hemsidan efter underlagen till Stockholmsmodellen men hittar bara arbetsgruppens förslag, fullmäktiges beslut och pressmeddelanden. (det var inte så lätt att hitta, så jag kan ju ha missat).

Det skrivs att kartan har gjorts med kunskap bland annat om trygghet, nöjd kundindex, service, kommunikationer och huskunskap för de olika stadsdelarna. Denna kunskap har jag inte kunnat hitta.

Finns någonstans?

Bertil K

Anonym sa...

Hur många medlemmar uppskattar ni att ni tappat pga ombildningar i Stockholm?