Med jämna mellanrum får jag frågor rörande Hyresgästföreningens och de kommunala bostadsföretagens organisation, SABO:s gemensamma förslag till hur regelverket kring allmännyttan och hyressättningen bör tillämpas i framtiden. Vårt gemensamma förslag är tänkt att skapa stabila och långsiktiga lösningar för allmännyttan och hyressättningen i framtiden.
Förslaget om regelverket kring allmännyttan och hur hyressättningen ska tillämpas i framtiden harför överlämnats till Finansdepartementet. Vår förbundsordförande Barbro Engman säger "Lösningen är långsiktigt hållbar och har förutsättningar att få ett brett politiskt stöd. Den kan därför stå sig över mandatperioderna".
Hyresgästföreningens och SABO:s gemensamma förslag innebär bland annat följande:
-Bruksvärdet och förhandlingssystemet behålls
-Den hyresnormerande rollen för kommunala bostadsföretag vid tvist ersätts med förhandlade hyror, oavsett hyresvärd.
-I praktiken innebär det att de privata fastighetsägarna blir fullvärdig part vid hyresförhandlingarna.
-De kommunala bostadsföretagens verksamhet ska drivas efter affärsmässiga principer men utan vinstsyfte.
-Det innebär att företagets ska ha ett långsiktigt lönsamhetsperspektiv, men att det primära syftet inte är att generera vinst.
-Parterna, och inte staten, ska ha ansvaret för att skapa en bättre hyressättning.
Det här innebär att hyresgästerna kommer få sin hyra förhandlad på ett noggrant och tydligt sätt även framöver, utan oskäliga hyreshöjningar.
Hyrorna ska fortsättningsvis sättas efter bruksvärdet. Den statliga utredningens förslag om efterfrågestyrda hyror finns inte med i förslaget.
Måndagens Måndagsklubb hade två aktuella teman på dagordningen.
Agenda 2016 som presenterades av projektledaren för hela Sverige Anna Åberg. Vi fick en informativ redovisning och genomlysning av projektet och det fortsatta arbetet med Agenda 2016 som slutligen skall landa på förbundsstämman i juni nästa år för beslut.
Bostadspolitiska plattformen som nu är på väg till fullmäktige för behandling och beslut. En hel del frågor men också en mycket bra debatt som var både bred och spretig. Spretigheten medförde att vi fick en debatt som fångade upp både stora och små frågor av bostadspolitisk natur. Önska att vi skall ha fler liknande möten inom regionen framöver.
Klocka 21.00 har Regionstyrelsen en telefonöverläggning rörande den Bostadspolitiska plattformen. Vi gör en del förändringar i dokumentet inga stora men dock förändringar som var nödvändiga. Skönt med en regionstyrelse som med kort varsel kan engagera sig när det behövs.
Väl ute ur Globen och regionkontoret strax efter 22.00 åker jag iväg till Handen. Ett av bonusbarnen behöver övningsköra så mycket som möjligt. Han jobbar till 23.00 så det blir lagom att åka dit via ett näringsställe för att äta lite mat på väg till Handen. Vi övningskör hem till Hagsätra det går lugnt och fint och jag känner mig trygg i passagerarsätet.
Hemma skriver jag blogg som publiceras 00.58 Godnatt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Förvirring råder Terje! Du skriver på din blogg att:
"Den statliga utredningens förslag om efterfrågestyrda hyror finns inte med i (Hgf/Sabo)- förslaget".
Okej, men samtidigt får vi veta att hyrorna enligt den nya sk.
"Stockholmsmodellen" skall sättas
efter kölängden hos de allmännyttiga bolagens och bostadsförmedlingens förstahandsönskemål gällande område från de bostadssökande? Det har tom. framförts tankar om att ta hänsyn till borättspriserna i området vid hyressättningen för "vanliga" lägenheter?
Vore därför bra om du kan definiera vad som är
skillnaden på "efterfrågestyrd hyra" och på "Stockholmsmodellen"
Tack på förhand!
bror.s
Hej Bror ledsen om du är förvirrad.
I Sthlms modellen finns det tre block som skall påverka fördelningen av hyresuttaget. Lägenhetens standard, fastighetens standard och områdets standard och läge.
Områdets standard och läge styrs av de insitament som du pekar på och några till bland andra service trafik buller (gator) mer finns att lässa på Hyresgästföreningens hemsida.
Efterfrågansstyrd hyra betyder att hela hyresuttaget styrs av betalningsviljan hos hyresgästerna.
Den som vill och kan betal mest sätter ribban.
Må väl
Terje
Vad är det för fel på att låta bostadsrättspriserna spegla fördelningen mellan olika områden förutsatt att hyrorna totalt begränsas av principen om självkostnad. Som systemet nu är upplagt verkar det vara en jättekompicerad matematisk apparat som ändå aldrig kan ersätta den fördel som markanden har när det gäller förmågan att hitta just rätt pris.Det viktiga är ju att hitta en spärr mot oskäliga hyror som man kan fånga in via självkostnadsprincipen. Fördelning kan sedan ske om man sneglar på hur marknadspriset sätts.
Skicka en kommentar