Nu har årets budgetdebatt i Stadshuset gått av stapeln .Vänstern yrkade på att alla ombildningar av allmännyttan ska avbrytas och S anslöt sig. Självklart blev det avslaget av majoriteten.
Ann Mari Engel (V) tog upp frågan om hanteringen vid ombildningarna och ställdeföljande frågor till bostadsborgarrådet Joakim Larsson, med anledningav de senaste månadernas händelser.
Var det korrekt att kalla de hyresgäster som återkallat sinafullmakterför illvilliga?
Är det korrekt som flera hyresgäster har hört sägas att det kommer”en ny chans till våren” för de brf som nu röstat nej?
Är det rimligt att brf erbjuder hyresgäster 3 år utan hyreshöjningaromde röstar ja?
Är det rimligt att erbjuda alla som röstar ja att få flytta inom fyramånader och en ny hyresgäst får köpa till samma pris?
Är det rimligt att lägenheter står tomma i avvaktan på ombildningarna,i Fältöversten blev det 20 st?
Är det rimligt att slutdatum för ert erbjudande i ett fall varflexibelt med hänvisning till att Swedbank hade ebb i kassan?
Ann Mari fick inte något svar från borgarrådet. Han hänvisade till att man följer lagen om 2/3 majoritet.
Det är i majoritetens budget oklart om det stopp som togs hösten 2008 förombildningar i innerstaden, Årsta och Liljeholmen ska fortsätta attgälla under 2010 och om de som nu röstat nej därmed inte får några nya erbjudanden.
Ann Mari ställde en direkt fråga om detta till JoakimLarsson, under voteringarna, då han inte kunde slingra sig.
Svaret var ja.
Detta är nu protokollfört och dokumenterat.
Jag får frågor om Sstockholmsmodellen via kommetarer och mail. Självklart svarar jag löpande men det händer att även jag är ledig en dag så hav tålamod svar kommer.
Idag har Ewa och jag haft en ledig dag tillsammans. Slöat läst och fikat ätit och mer slöande. Härligt att vara så gott som helt ledig bara lite mail o telefonsamtal att besvara.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Det verkar som hyresgästföreningen och vänsterpartiet tycks gå hand i hand.
Jag förstår att många väljer att lämna hyresgästföreningen när ställningstagandena som hgf gör väldigt ofta uppfattas som politiska.
Sedan en fråga som du väjt för ideligen: i vilken storleksordning funderade hgf på att hyresökningarna ska få bli för boende i innerstaden (kat a) med stockholmsmodellen? Snälla, kom inte dragandes med att det inte är klart. En prognos är det minsta man kan begära för har ni inte gjort en sådan innan ni skrev på avtalet är det en gigantisk skandal.
Tacksam för svar.
Hej du anonym.
Vi är partipolitiskt obundna! Vi har givetvis kontakt politiker i alla läger oavsett partifärg. Allt annat vore fel.Det viktiga är att nå fram med våra frågor och att påverka politiker för hyresrätens bästa.
När det gäller fråga två väjer jag inte utan rfererar till tidigare svar.
Vänligen
Terje
Hej!
Måste dubbelkolla. Jag försökte lyssna på den budgetpolitiska debatten, men missade självklart detta då. Förutom att de inte fattar att vissa av oss vill bo i hyresrätt (och inte är ung eller gammal). Då blir vi militanta bara för att vi säger att vi vill bo kvar i den form vi valt. Det vore önskvärt att fler partier lyssnade på oss hyresgäster hur vi upplever en ombildningsperiod.
Är det klart att de kvarter som fått erbjudanden och tackat nej. Att vi slipper gå igenom denna process igen. Ifall brf ändå vill dra en vända till, med nya konsluter etc. Iallafall under 2010.
Hoppas det kommer byggas många fler bostäder i Stockholm. Det skulle inte vara sådan strid om det inte upplevdes så svårt och dyrt att få tag i bostad i Stockholm. Fast skulle man satsa stort på byggandet kanske priserna gå ner på brf och innebära en stor katastrof för många människor. Särskilt alla som nu köper till höga priser och med låg ränta.
Jag hoppas den bostadspolitiska debatten kommer högt upp på agendan den närmsta åren. För just nu ser inte jag ekvationen gå ihop, om de inte vill att Stockholm ska minska i antal invånare.
Hänvisar till tidigare svar? Det svar du inte avgivit tidigare menar du?
Herregud, vad illa det är att inte kunna stå upp för det avtal ni förhandlat fram för hundratusentals människor. Sluta gömma er bakom formuleringar som att "det är inte klart". Varför har ni då skrivit på avtalet om ni inte vet vad ni skrivit på eller ens har en föraning om det...?
Skäms!
Förklara för hyresgästerna nu, Terje! Annars tycker jag du bör fundera på att avgå från ordförandeskapet om du inte har mer respekt för oss hyresgäster!
Konfunderad medlem
Hej du anonyme medlem.
Låt mig klargöra följande.
Vi har inte skrivit på något avtal om hyror eller hyresnivåer.
De förhandlas fram av våra förhandlingsdelegationer som består av förtroendevalda medlemmar från bostasområdena i det bestånd som de förhandlar och beslutar om.
Däremot har den högsta beslutande delen av regionen, vårt fullmäktige beslutat att vi skall jobba vidare med att systematisera hyrorna utifrån Stockholmsmodellen.
Så här har jag svarat tidigare:
Du har helt rätt när du skriver att Stockhlmsmodellen kommer att införas. Det är inte märkvärdigare än att hyrorna i till exempel Nynäshamns, Haninges, Södertäljes kommuner är systematiserade när det gäller fördelning av det totala hyresuttaget i bostadsbolagen. Glöm inte bort att hyrorna skall även fortsättningsvis förhandlas och beslutas av våra förhandlingsdelegationer som består av hundratals engagerade förtroendevalda.
När det gäller ditt påstående om marknadshyror vill jag peka på att det är hyresgästernas värderingar som styr, helt enligt bruksvärdessystemet. Vad vi nu gör är att vi ytterligare förstärker hur lägenhetens standard och fastighetens standard skall påverka hyresfördelningarna utifrån hyresgästernas generella värderingar inte som nu nästan enbart det geografiska läget och byggår.
Till sist vill jag påminna om att det är ett stort och tidskrävande arbete som vi nu ger oss in i. Det kommer ställa stora krav på alla parter under säkerligen 8 - 10 år. Det rör sig om mer än 100.000 lägenheter som skall poängsättas och i många fall besiktigas. Ett arbete som skall säkerställa hyresgästernas värderingar och boende.
Fortfarande inget svar på hurvida HGF tar samhällsansvar eller ej. Är icke förvånad över detta med anledningen att det är en svår fråga att besvara rent politiskt.
Håller med den skribent som hoppas på att bostadsfrågan blir en valfråga i nästa val. För här blir det mycket svårt för HGF, sossarna och vänstern att hävda sig om man ser historiskt på utvecklingen. Detta är en marknad där pengarna styr. Finns det utrymme och möjlighet så byggs det säkert nya bostäder i form av hyresrätter men så är ej fallet. Anledningen?
Jo det finns ej marginaler eller ekonomiskt incitament!!! Höj hyrorna så kommer marginalerna, inför skatteavdrag på renoveringar så kommer incitamentet till att äga och förvalta.
Eller fortsätt att stångas mot betong väggen är ju också ett alternativ. HaHaha
Privat värd.
Hej Terje!
Idag, eller imorgon, kan du skriva på din Blogg att ytterligare Boende har vunnit sin kamp mot ombildningsivrarna.
För idag blev det helt klart att AB Stockholmshem inte godkänner att Brf Flygaren får köpa gården Flyghöjden, till följd av att de fullmakter som de lämnat in till AB Stockholmshem inte godkäns.
Så ikväll råder det segeryra här på Skarpnäcksfältet!!!
LH Flygfältet gläds verkligen mycket över AB Stockholmshems beslut, eftersom vi varit väldigt involverade för Hyresrättens bevarande på gården Flyghöjden.
Så ikväll somnar jag helt ovaggandes.
Jag behöver enbart tänka på att LH Flygfältet har tillsammans med 2 entusiastiska Boende, Rikard och Anna Maria, på gården räddat en gård från utförsäljning.
Johooooo
Re: Ingabritt Billström
Du är glad över att en minoritet (färre än 33%) har vunnit över majoriteten (67%)?
Hur kan du vara så grym och cynisk och självisk? USCH för din människosyn!
OCh det smittar litet på HGF... eftersom alla "Räddaste rädda" och "hyresrättshaverister" måst krypa hit till husse-terje och berätta om hur "duttia" de varit.
Fy F-n! Detta är skandal!
Reglerna för ombildning skapar onödiga konflikter!
Sedan 1990 har antalet bostadsrätter i Sverige ökat med 41 procent.
Två förklaringar finns: det byggs fler bostäder, och hyresrätter har ombildats till bostadsrätter.
Men för att ombilda krävs i dag att en kvalificerad majoritet av de boende röstar för.
SBC föreslår regeringen att ändra till enkel majoritet.
Ombildningar är något som boende i många hyreshus diskuterar i dagsläget.
Skälen för ombildning är många. Det handlar bland annat om att ta makten över boendet, få bättre möjligheter att köpa en annan bostad, göra sitt livs fastighetsaffär eller åstadkomma förändringar som hyresvärden aldrig brytt sig om.
Andra vill fortsätta vara hyresgäster.
Men kravet på att 67 procent röstar för en ombildning ställer grannar mot varandra på ett olyckligt sätt.
Konsekvensen har blivit att grannarna inte diskuterar ombildningens frågeställningar på ett resonligt sätt.
I stället tvingas styrelsen att ägna sig åt helt andra frågor. I Stockholm har dessutom Hyresgästföreningen tagit
fram en strategi som går ut på att ifrågasätta ombildningarna kraftigt, trots att det ofta är deras medlemmar som vill ta makten över sitt boende och ombilda.
– Hela ombildningsprocessen får felaktigt fokus.
I praktiken har denna bestämmelse allvarligt skärpt motsättningarna mellan hyresgäster i ett stort antal föreningar. Problemet är att just majoritetsbestämmelsen
utnyttjas av dem som är emot ombildningar och som lägger ner stora ansträngningar på att mobilsera ett motstånd för att försöka förhindra ombildningen, skriver bostadsrättsorganisationen SBCs vd Göran Olsson, i sitt brev till regeringen.
Att kräva en majoritet på 67 procent är ovanligt i Sverige, i synnerhet i jämförelse med normala demokratiska majoritetsbestämmelser.
Dessutom baseras omröstningen inte på dem som är medlemmar i bostadsrättsföreningen, utan alla hyresgäster är en del av röstningsunderlaget.
Trots detta gäller att endast medlemmar har rätt att delta på stämman. Dessutom är lokalhyresgäster med i underlaget för beräkning av majoriteten, trots att lokaler normalt inte blir bostadsrätt.
I de fall husen sedermera köps av en bostadsrättsförening blir resultatet, helt oavsett under ilka majoritetsregler de skapats, erfarenhetsmässigt entydigt – fler än de som röstade för ombildning kommer att köpa sin lägenhet; efter några år består husen till 80–90 procent enbart av bostadsrättshavare.
Inga särskilda majoritetskrav ska ställas, vilket innebär att vanliga föreningsrättsliga regler också gäller inom detta område.
"När det gäller ditt påstående om marknadshyror vill jag peka på att det är hyresgästernas värderingar som styr, helt enligt bruksvärdessystemet. Vad vi nu gör är att vi ytterligare förstärker hur lägenhetens standard och fastighetens standard skall påverka hyresfördelningarna utifrån hyresgästernas generella värderingar inte som nu nästan enbart det geografiska läget och byggår."
Så det geografiska läget kommer få mindre betydelse, det var något nytt?!Vad jag läst kommer byggåret få minskad betydelse medan läget får ökad. Hur ska ni ha det?
Varför envisas du med att säga att bruksvärdessystemet består, om ingen förändring skett varför var det då så viktigt med en ny modell?
Skicka en kommentar