lördag 26 januari 2008

Fredag 25/1 Ledig dag med DN. SVT. TV4. och Gabriel


Min dag skulle vara lugn och trivsam tillsammans med Gabriel ett och ett halvt år. Så blev det inte. Klockan 01.18 kommer ett SMS som informerar om en stor artikel i DN rörande systematiserad hyressättning samt vikande siffror för Kd 3,4%. I arla morgonstund ringer telefonen och det gäller givetvis artikeln i DN. Gabriel och jag äter frukost mellan telefonsamtal och blöjbyten sen laddar vi för att gå ut.
Väl ute ringer både SVT och TV4 och avtalar tid för intervjuer. På förmidagen ringer några medlemmar till växeln på HGF och undrar över artikel i DN. Växeln är informerad om min ledighet men har också ok på att koppla ut samtal som rör artikeln i DN.
Runt lunch har Gabriel och jag tagit oss till Högdalens centrum. Väl där måste Gabriel spegla sig i alla skyltfönster och dessutom nogrant kontrollera hur det ser ut på insidan. Den två hundra meter långa promenaden tog dryga timmen. Skönt att vara ledig och inte ha någon tid att passa.
Vi träffar så småningom SVT i Högdalens centrum och gör en intervju i regn och snöstorm. Gabriels engagemang är lågt så han sover sig igenom samtalet med SVT. Vi (jag) tar sedan en promenad hem till Hagsätra där vi äter och slöar. Framåt tvåtiden är det dags att börja ta på ytterkläder. Det går ganska skaplig även om Gabriel har en hel del inovativa trix för att fördröja påklädningen. Vante på vante av vante på mössa av........
Väl ute och på väg till tunnelbanan ringer TV4 och vi inväntar tåligt media. Eftersom vi är på väg till leksaksaffären i Högdalen, vilket jag högtidligt lovat Gabriel (barn-barn skall skämmas bort). tror jag att han numer har ett något spännt förhållande till media. Inte kul att vänta med viktiga angelägenheter.
Intervjuerna handlar givetvis om systematiserad hyressättning. Media vill givetvis ha en spetsig nyhetsvinkel och vill att jag skall bekräfta deras vinkel HGF överger nej till marknadshyror. Inget kan vara mer fel men i motsats till politikerna frågar vi hyresgästerna i regionen vad de tycker. Det skall sen ligga till grund för framtida förhandlingsarbetet. Vi måste ha en stabil grund att arbeta utifrån i hela vår organisation i hela vår region.
De styrande politikerna i riksdagen är inte direkt några som tar strid för att bevara allmännyttan tvärtom nu skall det avregleras hyrestak blåser bort och allmännyttiga bolag som drivs enligt självkostnad skall bli kommunala bolag.
I de flesta kommuner i regionen säljs eller ombildas delar av de allmännyttiga bolagen. I stockholm är det värre än så. Där vill bostadsborgarrådet införa marknadshyror vilket hon fick nej till på M stämman i sommras. Hon ger dock inte upp så lätt utan kreativiteten flödar. Fastigheter skall säljas och nya köpas, att bli en aktiv fastighetsägare är målet för den kommunala verksamheten. Den aktiviteten har visat sig i t.ex. försäljningen av Centrumkompaniet till det Engelska bolaget Boultbee. Ett bolag som enlig den politiska majoriteten i Sthlm är ett bolag som av politikerna betraktades som långsiktig stategisk och trygg fastighetsägare. Vi har alla kunnat följa det bolaget i media.
Vi måste få ett rejält grepp om hyresgästernas värderingar som är så starkt att det på intet sätt går att ifrågasätta.
Förstår oron som DN läsare kan känna och har den djupaste respekt för den oron.
Jag hoppas dock att vi skall lyckas kommunicera alla hotbilder mot hyresrätten som finns. Vi borde ha tagit ett så stort grepp som vi gör nu tidigare i hela vår regionen. Några kommuner och föreningar har redan framgångsrikt genomfört systematiserad hyressättning. Haninge Nynäshamn och Södertälje för att nämna några.
Ute i landet har t.ex. Umeå Linköping Gävle Borlänge Malmö Göteborg Norrköping och Växjö genomfört eller håller på att genomföra systematiserad hyressättning. Vi är med andra ord sladdbarnet i detta sammanhang.
Efter intervjun åker vi tunnelbanan till Högdalen och tar oss med raska steg nåja så fort det går till leksaksaffären. Nu gäller det att välja rätt leksak. Det är oerhört många och Gabriel gör en rejäl marknadsundersökning före han efter en halvtimme väljer en telefonliknade historia. Den låter som en massa olika djur och en telefon nar han trycker på olika knappar. Undrar om den blir lika populär hos Gabriels mor och far.
Väl hemkommen läser vi tidningar och ser på nyheterna. PO Brogren ringer och tillsammans utvärderar vi dagens reaktioner. Därefter har jag ett längre samtal med några ledamöter i regionstyrelsen.
Dagen avslutas med kontroll av mail och ett samtal med regionchefen.

Inga kommentarer: