lördag 4 augusti 2012

Torsdag 2 augusti lördag 4 augusti. Lureri på andrahandsmarknaden. Gentrifiering i Stockholms innerstad. Akelius. Trädfällning.

Varje år vid den här tiden ökar bedrägerier och lurendrejeriet med andrahandsuthyrningar. Lägenheter som inte finns utannonseras och lägenheter som finns utannonseras utan att lägenhetsinnehavaren vet om det utav bedrägliga typer som vill tjäna pengar på bostadsbristen.
De som har drabbats skall givetvis göra en polisanmälan och är de medlemmar i Hyresgästföreningen skall de höra av sig om de vill ha juridisk rådgivning eller stöd. Läs mer i Dagens Nyheter och en artikel till i Dagens Nyheter

Gentrifieringen som pågår och ökar med stormsteg i Stockholms innerstad har jag både skrivit om och varnat för under flera år är numera bekräftad. I en stor artikel i Svenska Dagbladet kan man läsa mer klicka på SvD Artikel

Sveriges största privata hyresvärd Akelius granskas just nu av media. För någon dag sedan hörde en mycket påläst reporter av sig för att få nya fakta rörande upprustningarna i Västerhaninge samt pågående hyresförhandlingar. Artikel kommer inom de närmaste dagarna. Jag lägger ut en länk så snart artikeln är publicerad.

I torsdags hade regionstyrelsens arbetsutskott ett extra möte. På agendan hyresförhandlingar och ett par andra frågor. Som vanligt ett konstruktivt möte av beredande typ inför kommande styrelsemöte.I dag lördag har jag varit helt ledig och ägnat tiden till trädfällning. Mark skall röjas för ett litet hus men vi stötte på problem. Matarkabeln för el som grävdes ner för drygt femtio år sedan har blivit ordentligt kringväxt av den stora tall som vi fällde. Rakt igenom stubben går el kabeln och stubben måste bort så det var rejält knepigt att frigöra kabeln. Efter några timmars sågande och huggande var kabeln frilagd.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Fler människor kan bo kvar i sina lägenheter i innerstaden tack vare ombildningar.
Boendekostnaderna sjunker.
Alternativet hade varit Stockholmsmodellen där Hyresgästföreningen pekat ut innerstaden som högsta höjningsområde.
Det är Hyresgästföreningen som givit det bästa argumentet till att ombilda och för invånarna att bo kvar i sina innerstadslägenheter.

Terje Gunnarson sa...

Trams!

Anonym sa...

Vad är det som är trams?
Kan du förklara vad som är fel i ovanstående tack.
Inget svar = inget fel.
Jag är säker på att du saknar svar Terje. Du är inte tillräckligt påläst för att föra en debatt.

Anonym sa...

Ja, Terje... Vad är det som är trams?

Terje Gunnarson sa...

Det generellt gällande argumentet för ombildning är att de boende får köpa sig en andel i bostadsrättsföreningen till ett pris långt under marknadsvärde. Det finns hur många exempel som helst.

Anonym sa...

Det är en fastighets som säljs Terje - inte 200 individuella försäljningar av lägenheter.
Förstår du skillnaden?

Terje Gunnarson sa...

Det är precis som jag skriver ovan. De boende får köpa en andel i bostadsrättsföreningen och blir samtidigt delaktiga i föreningens ekonomi och lån. Andelen står i propotion till den disponerade lägenhetens storlek.
En boendeform utan den besittningsrätt som hyresrätten har.