lördag 7 juli 2012

Lördag 7juli. Debattartikel. Almedalen/Gotland.

För några dagar sedan hade moderaternas bostadspolitiska talesman Anti Avsan och det moderate opositinsrådet i Botkyrka kommun Jimmy Baker en debattartikel på SVT Debatt. Här nedan är Hyresgästföreningen Botkyrkas ordförande Simon Safari och mitt inlägg i den debatten.
Bostäder
Terje Gunnarson och Simon Safari, Hyresgästföreningen:
Ta ansvar för de slitna miljonprogrammen
ÄGARLÄGENHETER Moderata politiker har på SVT Debatt skrivit om problemet med stora renoveringar som behöver göras i miljonprogramshus. Deras lösning är att sälja av bostäderna i form av ägarlägenheter. Men behovet att upprusta kommer att kvarstå. Kommunerna ska inte skjuta ifrån sig ansvaret till enskilda hyresgäster på det sättet.

Bristen på bostäder är omfattande och att det krävs kreativa åtgärder för att få igång bostadsbyggandet. På SVT Debatt menar Jimmy Baker (M), oppositionsråd i Botkyrka, och riksdagsman Anti Avsan (M) att en lösning på problemet är att omvandla hyresrätter till andra upplåtelseformer, bland annat de oprövade andelsägarlägenheterna. Men frågan är hur detta ska skapa nya bostäder och lösa bostadsbristen.

Artikelförfattarna menar att det stora upprustningsbehov som finns i stora delar av Sveriges miljonprogram lättast kan lösas genom att sälja av de underhållseftersatta lägenheterna och på så sätt finansiera upprustningar av återstående lägenheter.

I Botkyrka är behovet av upprustningar de kommande åren väldigt stort. Nu har kommunen beslutat att sälja 1 000 lägenheter av Botkyrkabyggens 12 000 lägenheter till en ny fastighetsägare, för att ha råd att rusta upp resten av beståndet.

I artikeln öppnar politikerna upp för andra typer av fastighetsförsäljningar i syfte att få in pengar till bostadsbolagen. Deras förslag är olyckliga av flera skäl.

De bostäder de vill sälja är mer än en intäkt i bolagets balansräkning, de är människors hem. Enligt en undersökning av TNS Sifo* tycker omkring 80 procent av hyresgästerna i Stockholms stads allmännytta att det är viktigt att bo hos en allmännyttig hyresvärd.

Vidare är kapitaltillskott genom ombildning till ägarlägenheter och andelsägarlägenheter en mycket osäker konstruktion. Ägarlägenheter har sedan de infördes varit ett enda stort misslyckande och andelsägarlägenheter är hittills helt oprövat. Att använda hyresgäster i Botkyrka som testpiloter för helt oprövade upplåtelseformer är ett stort och onödigt risktagande. Dessa nya upplåtelseformer borde först ordentligt testas i nyproduktion.

Den kanske viktigaste kritiken mot förslaget är att problemen kommer att kvarstå. En hyresrätt i behov av upprustning kommer fortfarande att vara en lägenhet i behov av upprustning oavsett upplåtelseform. Att sälja lägenheterna till hyresgästerna eller till en privat fastighetsägare, är bara ett sätt att skjuta ifrån sig problemet. Ett problem som kommunen har ett stort ansvar för.

Istället för ogenomtänkta försäljningar efterfrågar vi bättre dialog mellan fastighetsägare och hyresgäster. Genom dialog och samråd vill vi ta gemensamt ansvar för de behov som finns och de tuffa prioriteringar som måste göras kommande år i våra bostadsområden.

Vi vill också påpeka att staten borde ta ett större ansvar i frågan om upprustningar. I dag utbetalas genom ROT, ekonomiska bidrag i miljardklassen till privatpersoner som vill renovera sina lägenheter eller hus. Riksdagen och Anti Avsan borde här ta ansvar för att skapa samma förutsättningar för hyresrätter. I synnerhet nu när upprustningsbehoven kommande år är gigantiska.

Terje Gunnarson, ordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm
Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen Botkyrka-Salem

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hur ska rot-avdrag för företag fungera?
Företag har redan full avdragsrätt för sina kostnader. Ska de få dra av samma sak två gånger?

Meningslöst för hyresgäster att renovera någon annans egendom. Poängen med att hyra är att slippa sköta renovering.

Varför svarar aldrig HGF på dessa frågor?

Anonym sa...

Många bortcensurerade kommentarer om hyreshöjningarna på 50-100% hos Micasa.

Det är gamla och svaga som drabbas och du bara struntar i att svara.

Tycker du att de som får höjningar på 50-100% ska vara glada för det för att någon annan som gynnas? Ska det vara trösten?

Anonym sa...

Hyreshöjning på 100 procent (som i Micasa) och sen är du arg för att vanligt folk med ordinära löner vill ombilda.

Dags att vakna nu, Terje

Anonym sa...

Det var tårtkalas på Micasa efter att förhandlingsresultatet med Hyresgästföreningen var klart.

Hur firade ni höjningschocken för de arma hyresgästerna? HGF-bullar?

Terje sa...

När det gäller rotavdragen har både jag och framföra allt vår förbundsordförande många gånger förklarat hur det skulle komma att fungera.

Anonym sa...

Hej Terje!

Nu är ju inte intäkter ngt som redovisas på balansräkningen, som du skriver i artikeln, utan på resultaträkningen. Balansräkningen tar upp tillgångar, skulder och eget kapital.

ROT för hyresgäster är ju mindre förmånligt än det system som råder idag, där hyresvärden har 100 % avdrag för hela kostnaden - antingen direkt eller genom aktivering. ROT är endast 50 5 på arbetskostnaden. Materialet inkluderas inte.

Förslaget är opraktiskt och kritiserat inom skattevärlden. En svårighet är bl a vem som äger infogat material. Vad sker vid konkurs m.m.

Trevlig Sommar!

//Jesper

Terje sa...

Hej Jesper.
Hoppas du också får en fin sommar och semester.
Vh
Terje